Septembrī paredzēta tiesas sēde par Kašera un Jāņa ģimenes oficiālu atzīšanu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Kašers un Jānis
Kašers un Jānis Foto: Artūrs Martinovs

Multimākslinieks Kašers (īstajā vārdā Kaspars Blūms-Blūmanis Miņins) un fitnesa treneris Jānis Miņins pirms gada Dānijā mija gredzenus un nu intervijā žurnālam "Ir" atklāj, ka gaida tiesas sēdi, lai arī Latvijā viņu ģimene tiktu oficiāli atzīta.

Kašers un Jānis ir viens no 27 viendzimuma pāriem, kuri gaida savu kārtu tiesā par ģimenes fakta atzīšanu. Tiesas sēde par jauno vīriešu ģimenes oficiālu atzīšanu paredzēta septembra vidū, vēsta žurnāls "Ir".

Pāris atklāj, ka pieteikumu tiesai iesnieguši šopavasar, jo vēlas netaisnību mainīt. Lai arī abi ir jauni, Jānis aizdomājas: "Ja man kaut kas notiek, Kaspars neko nesaņem. Latvijā es viņam oficiāli nekas neesmu." 

Civilās savienības likuma pieņemšana abiem piešķirtu tādas pašas tiesības kā precētiem heteroseksuāliem pāriem. "Mēs oficiāli vairs nebūtu sveši cilvēki," saka Jānis.

"Tam ir ne tikai juridiska, bet arī emocionāla nozīme: piederība šai valstij. Šobrīd sajūta ir tāda: mēs šeit esam, maksājam nodokļus tāpat kā visi, radām kādas vērtības, bet valsts par mums kā ģimeni neiestājas. Mēs skaitāmies pilnīgi nekas," piebilst Kašers.

Atgādinām, ka Saeimā 2. jūnijā kvoruma trūkuma dēļ neizdevās pieņemt Civilās savienības likumprojektu.

Ja likumprojektu neizdotos pieņemt arī atlikušajā 13. Saeimas darbības laikā, tad 14. Saeima varēs lemt, vai turpināt tā skatīšanu. 13. Saeimas pilnvaras noslēgsies rudenī.

Četros balsojumos par pirmo priekšlikumu Civilās savienības likumprojektam nebija kvoruma, balsojumos piedaloties vai nu 40 vai 41 deputātiem. Lai Saeima būtu lemttiesīga jeb būtu kvorums, balsojumā ir jāpiedalās vismaz 50 jeb pusei no kopā 100 deputātiem.

Jau iepriekš bija radusies neskaidrība, vai likumprojekta pieņemšanai būs kvorums. Arī iepriekšējos lasījumos daudzi deputāti, kuri iebilst pret likumprojekta izskatīšanu, līdz šim bieži nepiedalījās balsojumos, lai mēģinātu "noraut kvorumu" un nepieļaut likumprojekta pieņemšanu.

Foto: Kašera un Jāņa kāzu diena

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu