Irāna izslēdz urāna bagātināšanas procesa novērošanas kameras

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irāna ir izslēgusi Starptautiskās Atomenerģijas Aģentūras (IAEA) izmantotās novērošanas kameras urāna bagātināšanas uzraudzīšanai. Tas noticis neilgi pirms aģentūra pieņēma rezolūciju, kas izsaka nosodījumu Irānai par nesadarbošanos, vēsta medijs RFE/RL.

Novērošanas kameru izslēgšanu pirms IAEA valdes tikšanās Vīnē, kurā bija sagaidāms atbalsts rezolūcijas pieņemšanai, pārraudzīja Irānas Atomenerģijas Aģentūra.

Rezolūciju, kas kritizē Irānu par atteikšanos izskaidrot urāna pēdas trīs nedeklarētos objektos, apstiprināja 30 IAEA dalībvalstis. Pret rezolūciju balsoja tikai Ķīna un Krievija.

Francija, Lielbritānija, Vācija un ASV lūdza Irānai bez vilcināšanās sadarboties ar aģentūru, lai novērstu turpmāku aģentūras rīcību pēc rezolūcijas pieņemšanas.

“Mēs lūdzam Irānu pievērst uzmanību starptautiskās sabiedrības aicinājumam izpildīt valsts juridiskos pienākumus un sadarboties ar IAEA, lai nesaskaņas nekavējoties pilnībā tiktu izskaidrotas un atrisinātas,” teikts minēto valstu paziņojumā.

Tikmēr Irānas Ārlietu ministrija paziņoja, ka valsts atbilde uz IAEA rezolūciju ir “stingra un atbilstoša” un ka “atbildību par sekām nes [rezolūcijas] iniciatori”.

Par to, ka izslēgtas novērošanas kameras, paziņoja Irānas Atomenerģijas organizācija. Paziņojumā rakstīts, ka attiecīgajām autoritātēm ir ticis dots rīkojums par atsevišķu kameru izslēgšanu, tomēr nav minēti precīzi skaitļi par to, cik kameras ir tikušas izslēgtas, tikai norādīts, ka vairāk nekā 80% no kamerām vēl joprojām strādā un turpinās strādāt atbilstoši nosacījumiem.

Irānas Atomenerģijas organizācijas apsūdzēja IAEA par “nesadarbošanos” un “ļaunprātību,” sakot, ka “ņemot vērā plašo sadarbību starp Irānu un IAEA, diemžēl aģentūras rīcība nav atbilstoša.”

ASV IAEA valdei šonedēļ nosaukusi trīs objektus Irānā, kurās konstatēts kodolieroču ieguvei nepieciešamais bagātinātais urāns, tomēr Irānas Kodolenerģijas organizācijas vadītājs ir uzsvēris, ka Irānā netiekot apslēpti kodolieroču iegūšanas mēģinājumi.

Irānas amatpersonas brīdinājušas, ka pieņemtā rezolūcija varētu negatīvi ietekmēt mēģinājumus atjaunot 2015. gada Irānas kodolvienošanos, kas paredzēja, ka apmaiņā pret ekonomisko sankciju atvieglojumiem, Irāna ierobežos bagātinātā urāna ieguvi. Tomēr sankcijas tika atkārtoti ieviestas, kad kādreizējais ASV prezidents Donalds Tramps vienpusēji atsauca vienošanos.

Irāna noliedz, ka cenšas iegūt kodolieročus, tomēr kopš 2019. gada ir beigusi pildīt vairākas ar kodolenerģiju saistītas apņemšanās, tāpēc pastāv bažas par to, cik tālu ir attīstījusies Irānas kodolieroču programmas izpilde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu