Tiesas rūpējas par likumdevējam joprojām neredzamo ģimeņu tiesisko aizsardzību, uzsver advokāts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS

Latvijas likumdevēju atteikšanās normatīvi aizsargāt visas Latvijas ģimenes noteikti neuzlabo valsts statusu cilvēku sociālo un ekonomisko tiesību aizsardzības jomā, tomēr Latvijas tiesas jau šobrīd cenšas šo likumdevēja neizdarību labot, šādu vērtējumu par viena dzimuma pāru attiecību valstisko regulējumu aģentūrai LETA pauda advokāts Lauris Liepa, kurš tiesvedībās pārstāv LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka".

Liepa uzsvēra, ka izskatīšanai administratīvajās rajona tiesās pieņemti vairāk nekā 20 viendzimuma pāru pieteikumi, ar kuriem tie lūdz tiesu atzīt, ka to kopdzīve veido ģimenes attiecības un tām ir jānodrošina kopdzīves partneru ģimenēm nodrošināmas atbilstošās tiesiskās garantijas.

"Citiem vārdiem, tiesas parūpēsies par likumdevējam joprojām neredzamo ģimeņu tiesisko aizsardzību, un tā ir mūsdienīgas demokrātiskas valsts iezīme, ka neviens cilvēks nedrīkst palikt neaizsargāts," uzskata Liepa.

Advokāts pauda viedokli, ka Saeima līdz šim nav atrisinājusi Satversmes tiesas (ST) konstatēto nepilnību Latvijas tiesībās. ST iepriekš atzina Darba likuma 155.panta pirmo daļu, ciktāl tā neparedz aizsardzību un atbalstu bērna mātes partnerei sakarā ar bērna piedzimšanu, par neatbilstošu Satversmes 110.panta pirmajam teikumam un spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija. Tātad no 1.jūnija Darba likuma 155.panta pirmā daļa ir piemērojama arī bērna mātes partnerei, uzsvēra advokāts.

Tomēr normatīvi nav noteikts mehānisms, kā šo normu iedzīvināt, proti, kā noteikt bērna mātes partneri.

ST spriedumā ietvēra Satversmes 110.panta pirmā teikuma interpretāciju, ka likumdevējam jānodrošina ikvienas ģimenes, tai skaitā arī viendzimuma partneru ģimenes, juridisko aizsardzību un sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus.

Lai izpildītu šo prasību, Tieslietu ministrija izveidoja darba grupu un tās darba rezultātā sagatavoto Civilās savienības likuma projektu iesniedza Saeimai. Likuma mērķis ir atvieglot Satversmes tiesas spriedumā analizētās Darba likuma normas piemērošanu, jo likums paredzētu sistēmisku viendzimuma pāru reģistrāciju un tiesisko attiecību regulējumu.

Liepa uzsvēra, ka deputātu attiekšanās likumprojektu apstiprināt līdz 1.jūnijam apgrūtinās ne tikai konkrētās normas piemērošanu praksē, bet arī jebkādus mēģinājumus ST konstatēto aizsardzības trūkumu "aizlāpīt", cenšoties grozīt atsevišķās speciālās normas, kas reglamentē konkrētus tiesību aizsardzības gadījumus.

ST par šādu pieeju - labot un precizēt speciālās normas - šajā spriedumā ir norādījusi, ka "viendzimuma partneru tiesības izmantot atsevišķus normatīvajos aktos paredzētus mehānismus, kas turklāt ir piemērojami specifiskās situācijās, nevar uzskatīt par viendzimuma partneru ģimenes attiecību tiesisko regulējumu", atzīmēja Liepa.

Jau vēstīts, ka Saeimā 2.jūnijā kvoruma trūkuma dēļ neizdevās pieņemt Civilās savienības likumprojektu.

Ja likumprojektu neizdotos pieņemt arī atlikušajā 13.Saeimas darbības laikā, tad 14.Saeima varēs lemt, vai turpināt tā skatīšanu. 13.Saeimas pilnvaras noslēgsies rudenī.

Jau iepriekš bija radusies neskaidrība, vai likumprojekta pieņemšanai būs kvorums. Arī iepriekšējos lasījumos daudzi deputāti, kuri iebilst pret likumprojekta izskatīšanu, līdz šim bieži nepiedalījās balsojumos, lai mēģinātu "noraut kvorumu" un nepieļaut likumprojekta pieņemšanu.

ST priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina aģentūrai LETA skaidroja, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par ST spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

1.jūnijā pienāca termiņš ST spriedumu izpildei, kuros lemts par viendzimuma pāru tiesisko atzīšanu. Līdz šim neesot bijis indikāciju par spriedumu izpildi tiesas noteiktajā laikā. Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija.

Savukārt Administratīvā rajona tiesa ir pieņēmusi pirmo spriedumu, ar kuru apmierināts viena dzimuma pāra pieteikums un konstatēta "publiski tiesisko attiecību pastāvēšana", proti, atzīts, ka starp pieteicējiem pastāv ģimenes attiecības Satversmes 110.panta izpratnē, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka Civilās savienības likumprojekta nepieņemšanas gadījumā jautājumi par ģimenes fakta konstatāciju tiks risināti starptautiska līmeņa tiesā.

Ar Civilās savienības likumprojektu bija paredzēts noteikt jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērt iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu