Kā pareizi un droši atgriezties pie stūres pēc ilgāka pārtraukuma

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Renault

Dažkārt dzīves apstākļi piespiež uz laiku atteikties no braukšanas ar automašīnu, lai arī ir derīga autovadītāja apliecība. Neatkarīgi no tā, cik ilgi neesat vadījuši automobili – vairākus mēnešus vai vairākus gadus – pirms atkal dodaties ceļā, ir nepieciešams pārliecināties, ka esat tam gatavi un neradīsiet draudus ne sev, ne pasažieriem, ne arī citiem satiksmes dalībniekiem.

Pauzei auto vadīšanas pieredzē var būt dažādi iemesli. Nereti jaunajiem šoferiem tieši uzreiz pēc autovadītāja apliecības saņemšanas ilgu laiku nav iespējas un vajadzības vadīt auto. Citkārt autovadīšanas pauze veidojas tāpēc, ka persona atrodas ārzemēs, izmanto sabiedrisko transportu vai uz darbu ved citi cilvēki. Atsevišķos gadījumos atteikšanās no braukšanas pie stūres ir saistīta ar zemu pašapziņu un pārliecību par savām spējām. Atkārtoti iekāpt vadītāja lomā var mudināt, piemēram, ģimenes stāvokļa maiņa, šķiršanās no partnera, kurš vadīja automašīnu, vai pat partnera nāve. Daži cilvēki atgriežas pie stūres pēc ilgstošas ārstēšanās vai hospitalizācijas, vai arī viņi ir pārvarējuši bailes no ceļu satiksmes negadījuma. Tāpat arī pandēmija un ar to saistītā pāriešana uz attālinātu darbu daudziem cilvēkiem lika uz ilgāku laiku atteikties no braukšanas pie auto stūres.

“Pirms atgriežaties pie stūres pēc ilgāka pārtraukuma, veltiet laiku, lai atcerētos, kā darbojas dažādas automašīnas daļas un funkcijas, kā avārijas gaismas, miglas lukturi vai logu tīrītāji. Izejiet cauri it kā pašsaprotamām darbībām, piemēram, automašīnas spoguļu regulēšanai, sēdekļa un galvas balsta regulēšanai. Pievērsiet uzmanību tam, vai varat brīvi izspiest pedāļus, vai neesat aizmirsuši, kā pareizi veikt manevrus. Bieži vien no jauna būs jāapgūst plūstošas braukšanas tehnika un veidi, kā rīkoties noteiktās situācijās uz ceļa, piemēram, sarežģītos laikapstākļos vai naktī. Svarīgi izvairīties no jebkādiem traucēkļiem. Laba doma ir atsākt braukšanu vietās ar mazāk intensīvu satiksmi,” iesaka Ādams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas direktors.

Ja auto vadīšanas pārtraukums ir bijis ilgstošs, nevajadzētu steigties ar atgriešanos pie stūres. Dažiem autovadītājiem var būt nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtu pārliecību, tāpēc nevajadzētu spiest pašam sevi vai pakļauties ģimenes vai draugu spiedienam, bet gan darīt to sev atbilstošā veidā un ātrumā. Sākumā vajadzētu izvēlēties mierīgākus un vienkāršākus ceļus, kā arī izvairīties no braukšanas sastrēgumstundās. Centieties braukt ar automašīnu bieži, kaut tas būtu īss laiks un attālums, kā arī dažādos diennakts laikos, pakāpeniski palielinot nobraukto attālumu. Tuvinieka klātbūtne pasažiera sēdeklī dažkārt var palīdzēt, īpaši tad, ja var sniegt noderīgus padomus un ieteikumus. Taču tas var arī traucēt, jo daži šādā situācijā izjutīs vēl lielāku stresu. Ikvienam, kurš atsāk braukšanu pēc ilgāka pārtraukuma, ieteicams apmeklēt speciālus kursus braukšanas skolā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu