Kariņš Madridē uzsver spēcīga NATO Austrumu flanga nozīmi kopējā Eiropas drošībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidenta K.Kariņa tikšanās ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu Madridē
Ministru prezidenta K.Kariņa tikšanās ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu Madridē Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien Spānijā, tiekoties ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu, uzsvēra spēcīga NATO Austrumu flanga nozīmi kopējās Eiropas drošībā, informēja premjerministra preses sekretārs Sandis Sabajevs.

Tikšanās laikā pārrunāta NATO spēku klātbūtnes stiprināšana Baltijas valstīs, tai skaitā Latvijā, lai atturētu Krieviju no militāras agresijas pret sabiedrotajiem. Kariņš aicinājis gaidāmajā NATO samitā Madridē jūnija beigās atbalstīt lēmumus par pastāvīgu sabiedroto spēku klātbūtnes pastiprināšanu Baltijas valstīs.

Viņš uzsvēris, ka ka Spānijas ieguldījums Latvijas drošībā ir būtisks, jo tā ir lēmusi ne tikai par papildu kareivju nosūtīšanu uz Latviju, bet arī gādās par iztrūkstošajām gaisa aizsardzības spējām. Latvijas premjers pateicies Spānijas kolēģim par līdzšinējo ieguldījumu.

Kariņš piebilst, ka Latvijas ilggadīgais darbs, strādājot ar NATO partneriem, atmaksājas, tomēr vienlīdz būtiski ir arī pašiem turpināt ieguldīt aizsardzības spēju stiprināšanā. Viņš atgādina, ka Latvija nolēmusi palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2,5% no IKP nākamo trīs gadu laikā.

Tikšanās laikā premjeri pārrunāja drošības situāciju Eiropā saistībā ar Krievijas īstenoto karu Ukrainā un nepieciešamību turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainai, tostarp nodrošinot bruņojuma sūtījumu nepārtrauktību.

Šī bija trešā Kariņa divpusējā tikšanās ar Spānijas premjerministru pēdējā gada laikā. Spānija ir viena no NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm un, reaģējot uz nepieciešamību stiprināt reģiona aizsardzības spējas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā, nosūtījusi uz Latviju papildu karavīrus, kā arī lēmusi par zenītraķešu baterijas izvietošanu Latvijā. Kopumā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā šobrīd dienē 500 Spānijas kareivju.

Sabajevs apliecināja, ka jautājums par Spānijas pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošanu premjerministru divpusējā sarunā tika pārrunāts. Pašlaik turpinās sagatavošanās darbi sistēmu nogādāšanai un darbības izvēršanai Latvijā.

Spānijas lēmums ir būtisks, jo atsaucas Latvijas lūgumam NATO sabiedrotajiem izvietot valstī papildus militārās spējas, kas Baltijas valstīm trūkst. Šis lēmums ir arī būtisks kontekstā ar gaidāmo NATO samitu, kurā NATO Austrumu flanga stiprināšana būs viens no centrālajiem jautājumiem, uzsvēra premjera pārstāvis.

TVNET jau ziņoja, ka Spānija plāno nosūtīt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai Latvijā Norvēģijas zenītraķešu sistēmas NASAMS bateriju un aptuveni 100 karavīrus, kas pievienosies apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem.

Ministru prezidents darba vizītes laikā Madridē apmeklēja arī Spānijas lielākā telekomunikāciju uzņēmuma "Telefonica" tehnoloģiju un digitālās apmācības centru, kur ar uzņēmuma vadību pārrunāja Latvijas un Spānijas uzņēmumu sadarbības stiprināšanu informācijas un aizsardzības tehnoloģiju jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu