Pētījums: 14% pasaules iedzīvotāju varētu būt Laimas slimība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ērce
Ērce Foto: Unsplash

Visaptverošā pētījumā noskaidrots, ka 14% pasaules iedzīvotāju varētu būt izplatītākā ērču izraisītā slimība Laimas slimība.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Global Health”, vēstīts, ka saslimšana ar Laimas slimību visbiežāk novērota Centrāleiropā, kur 20% iedzīvotāju sirgst ar šo slimību. Savukārt lielākais risks inficēties ir vīriešiem virs 50 gadu vecuma, kuri dzīvo lauku teritorijās.

Par laimi, slimība reti kad beidzas ar nāvi. Cilvēki, kuriem piesūkusies ērce, parasti piedzīvo gripai līdzīgus simptomus un izsitumus.

Lai noskaidrotu, cik izplatīta Laimas slimība ir pasaulē, pētnieki apkopoja informāciju no 89 pētījumiem.

Baktērija “Borrelia burgdorferi”, kas izraisa slimību, atrasta 14,5% no teju 160 tūkstošiem pētījumos iekļauto cilvēku.

“Šis ir plašākais jaunākais sistemātiskais pārskats par slimības izplatību visā pasaulē,” raksta pētnieki.

Iepriekšējos pētījumos savukārt parādīts, ka ērču pārnēsātu slimību izplatība pēdējo 12 gadu laikā ir dubultojusies. Iemesli tam varētu būt dažādi: klimata pārmaiņu izraisītas sausākas un garākas vasaras, dzīvnieku migrācija, apdzīvojamās vides samazināšanās un mājdzīvnieku saskare ar ērcēm.

Riskam saskarties ar inficētām ērcēm visvairāk pakļauti zemnieki un strādnieki, kas ikdienā saskaras ar aitām un suņiem, kurus ērces izmanto kā “pārvietošanās līdzekli”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu