Saeima ceturtdien atbalsta priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanu no valsts tikai latviešu valodā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls.
Vēlēšanas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdien, 16. jūnijā, Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumu Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas paredz, ka valsts finansējumu varēs piešķirt tikai tām priekšvēlēšanu aģitācijas formām, kas īstenotas latviešu valodā.

No valsts līdzekļiem tiek finansēta politisko partiju reklāma, kas ievietota sabiedriskajā un komerciālajā televīzijā, radio, periodiskajos izdevumos, interneta vidē, izņemot partiju mājaslapas, kā arī telpās un publiskajās vietās - laukumos, skvēros, ielās, uz tiltiem un citās vietās, neatkarīgi no īpašuma piederības.

Nacionālās apvienības, "Konservatīvo" un "Jaunās vienotības" Saeimas deputāti 2020.gadā sākotnēji virzīja grozījumus, kas paredzēja noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācija, kurai noteikti izdevuma apmēra ierobežojumi, veicama tikai valsts valodā. Uz otro lasījumu ir atbalstīta opozīcijas deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) koriģētā izmaiņu redakcija, kas paredz valodas ierobežojumu noteikt tikai tai aģitācijai, kurai tiek izmantoti no valsts saņemtie līdzekļi.

Sākotnēji piedāvāto izmaiņu autori likumprojekta anotācijā tika norādījuši, ka likumā plānots iedzīvināt to, kas jau noteikts Satversmē: valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda.

Arī Satversmes preambula uzsver uzticību latviešu valodai kā vienīgai valsts valodai, un ar grozījumiem latviešu valodas lietojumu tiekot plānots paplašināt arī attiecībā uz priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas, pašvaldību, Eiropas Parlamenta vēlēšanām un tautas nobalsošanas par likumu ierosināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu