NATO samits nav gala termiņš sarunām ar Zviedriju un Somiju, paziņo Turcija

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: ADEM ALTAN / AFP

Turcija pirmdien, 20. jūnijā, paziņoja, ka tā neuzskata nākamnedēļ paredzēto NATO samitu par pēdējo termiņu, lai atrisinātu savus iebildumus pret Somijas un Zviedrijas pievienošanos aliansei.

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana galvenais ārpolitikas padomnieks Ibrahims Kalins pēc pirmdien Briselē notikušajām sarunām ar Somiju un Zviedriju pavēstīja, ka tajās nav izdevies panākt izrāvienu.

"Madrides NATO samits nav pēdējais termiņš, tāpēc mūsu sarunas turpināsies," žurnālistiem sacīja Kalins. "Tajās valstīs teroristu organizāciju pastāvēšanai ir jābeidzas. To mēs sagaidām gan no Somijas, gan Zviedrijas."

NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs tikšanos nosauca par konstruktīvu, vienlaikus atzīstot, ka Turcijas likumīgās bažas joprojām nav pilnībā risinātas.

"Turcijai ir pamatotas bažas par drošību saistībā ar terorismu, kas mums jārisina," sacīja Stoltenbergs. "Tāpēc mēs turpināsim sarunas par Somijas un Zviedrijas pieteikumiem dalībai NATO, un es ceru pēc iespējas ātrāk atrast ceļu uz priekšu."

Somija un Zviedrija ilgstoši atturējās no iesaistīšanās aliansē, taču Krievijas iebrukums Ukrainā radikāli mainījis drošības situāciju Eiropā, tāpēc abās valstīs politiķu un sabiedrības vidū ļoti strauji pieaudzis atbalsts dalībai NATO.

Alianses dalībvalstis pozitīvi vērtē Somijas un Zviedrijas uzņemšanu, vienīgi Turcija ir paudusi pretestību, apsūdzot abas valstis par patvēruma sniegšanu kaujiniekiem no kurdu bruņotajiem grupējumiem, kas cīnās pret Turcijas valdību. Ankara arī paudusi neapmierinātību, ka 2019.gadā, kad Turcija sāka bruņotu operāciju pret Sīrijas kurdiem, Stokholma un Helsinki noteica sankcijas attiecībā uz bruņojuma piegādēm šai valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu