Šajā Saeimas sasaukumā Civilās savienības likumprojekts, visticamāk, netiks skatīts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas rīko piketu "Par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību", lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu.
Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas rīko piketu "Par visu Latvijas ģimeņu aizsardzību", lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Deputāti Ilmārs Dūrītis (AP), Uldis Augulis (ZZS), Andrejs Judins (JV) un Jānis Dombrava (NA) prognozē, ka arī turpmākajās 13.Saeimas sēdēs nebūs kvoruma, lai balsotu par Civilās savienības likumprojekta tālāko virzību, sarunā ar aģentūru LETA pauda partiju pārstāvji.

Dūrītis norādīja uz atkārtotiem mēģinājumiem likumprojektu iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā, kas nav izdevies kvoruma trūkuma dēļ. Esošais parlamenta sastāvs turpinās šādu taktiku, pauda politiķis, minot, ka ir jūtama ignorance no Nacionālās apvienības (NA), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un citiem deputātiem. Kaut arī Dūrītis pieļāva iespēju, ka vasarā AP mēģinās likumprojektu vēlreiz iekļaut Saeimas darba kārtībā, cerība, ka 13.Saeimas sasaukumā varētu likumprojektu pieņemt, politiķim ir mazinājusies.

Kā uzskata Augulis, esošais Saeimas sasaukums balsojumu likumprojektam nodrošināt nespēj. Savu nostāju nemainīs ne NA deputāti, ne arī citi, pauda politiķis, saistot partiju pārstāvju rīcību ar priekšvēlēšanu laiku. Viņaprāt, likums ir jāpārstrādā vai jāvirza grozījumi citos likumos, lai Saeimai izdotos pieņemt lēmumu.

Arī Judins uzskata, ka rezultāts ir skaidrs - daļa Saeimas deputātu izvēlēsies nebalsot, ja Civilās savienības likumprojektu mēģinās izskatīt Saeimā. Tāpat viņš pauda, ka likumprojekts partijām ir kļuvis par priekšvēlēšanu jautājumu, kuru politiķi izmanto, lai pozicionētos. Politiķi ir aizmirsuši par jautājuma būtību, kas ir ļoti vienkārša - tā ir par cilvēku tiesisko aizsardzību, piebilda Judins.

Dombrava apgalvoja, ka NA vēlētāji sagaida, ka partija neatbalstīs likumprojektu, tāpēc atbalstītāju griba tiek respektēta. Turklāt viņš uzskata, ka jautājums ir nebūtisks, piebilstot, ka iniciatīvas autoriem vajadzētu ļaut par to izlemt iedzīvotājiem referendumā.

"Konservatīvo" deputāts Reinis Znotiņš savukārt uzsvēra, ka juridiski pareizi būtu likt likumprojektu darba kārtībā līdz brīdim, kad par to tiek izlemts. Viņaprāt, likuma virzība ir atkarīga no NA, jo partijas vadītāja Ināra Mūrniece ir arī Saeimas Prezidija vadītāja.

Kā ziņots, Civilās savienības likumprojektu līdz šim nav izdevies pieņemt kvoruma trūkuma dēļ, balsojumā piedaloties mazāk nekā 50 no kopumā 100 parlamenta deputātiem.

"Attīstībai/Par!" frakcijas vadītājs Juris Pūce norādījis, ka vairāki Saeimas deputāti atturas no dalības sēdē, kamēr notiek pārbaudes par politiķu lēmumu ietekmēšanu.

Vērtējot Saeimas deputāta Aivara Geidāna (K) iespējamo ietekmēšanu balsojumā par Civilās savienības likumprojektu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis noziedzīgus nodarījumus.

Iepriekš nepiedalīšanos balsojumā partija "Saskaņa" pamatoja ar KNAB sākto resorisko pārbaudi, taču pēc KNAB atzinuma saņemšanas partija tomēr neplāno pieturēties sākotnējai pozīcijai, kad likumprojekta skatīšana tikai sākās. Tobrīd partija atbalstīja likumprojektu, taču tagad tiek norādīts, ka partija neplāno palīdzēt koalīcijai un uzskata, ka likumprojekta skatīšana jāpabeidz nākamajam Saeimas sasaukumam.

Koalīcijā likumprojektu neatbalsta NA.

Ja likumprojektu neizdotos pieņemt arī atlikušajā 13.Saeimas darbības laikā, tad 14.Saeima varēs lemt, vai turpināt tā skatīšanu. 13.Saeimas pilnvaras noslēgsies rudenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu