Šolcs: Ukrainas atjaunošanai nepieciešams jauns Māršala plāns

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mariupole
Mariupole Foto: Stringer

Ukrainai nepieciešama milzīga finansiālā palīdzība, lai atjaunotu Krievijas iebrukumā izpostīto valsti, trešdien atzina Vācijas kanclers Olafs Šolcs, uzsverot, ka šim nolūkam būs vajadzīgs jauns Māršala plāns.

Runājot Bundestāgā, Šolcs sacīja, ka uzaicinājis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski piedalīties šomēnes paredzētajā G7 samitā, lai "vienotos par to, kā šāds "Māršala plāns" Ukrainai varētu izskatīties", Ukrainas atjaunošanas plānam kā piemēru minot ASV atbalsta plānu pēckara Rietumeiropas atjaunošanai.

Pagājušajā nedēļā apmeklējot Krievijas iebrukumā izpostīto Kijivas apgabala Irpiņu, Šolcs sacīja, ka tur redzētās posta ainas viņam "atgādināja skatus, kāda Vācija bija pēc Otrā pasaules kara".

"Tāpat kā kara izpostītajai Eiropai toreiz, Ukrainai atjaunošanai ir vajadzīgs Māršala plāns," norādīja kanclers.

Kaut arī Eiropas Savienība jau mobilizējusi miljardus eiro Ukrainai, valstij nākamgad būs vajadzīgi vēl daudzi miljardi, sacīja Šolcs.

Finansiālās vajadzības var apmierināt vienīgi ar starptautisko organizāciju un lielu donorvalstu līdzdalību, teica kanclers.

Ukrainas atbalstītājiem jābūt gataviem atbalstu turpināt ilgu laiku, uzsvēra Šolcs.

Šobrīd Ukraina un Krievija ir "tālu no sarunām, jo [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins joprojām tic diktēta miera iespējai", skaidroja kanclers.

Lai palīdzētu Ukrainai atvairīt Krievijas iebrucējus, "ir svarīgi, ka mēs paliekam stingri šajā ceļā - ar mūsu sankcijām, ar starptautiski koordinētām bruņojuma piegādēm, ar mūsu finansiālo atbalstu Ukrainai", uzsvēra Šolcs..

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu