Līdz Saeimas vēlēšanām atlikušas 100 dienas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka.
Saeimas ēka. Foto: Ieva Čīka/LETA

No šodienas, 23. jūnija, ir atlikušas 100 dienas līdz 14.Saeimas vēlēšanām, kuras norisināsies 1.oktobrī, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Krastiņa.

Piedalīties vēlēšanās tiesības būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Vēlēšanās uz nākamajiem četriem gadiem tiks ievēlēti 100 parlamenta deputāti, norādīja CVK.

Iedzīvotāji Saeimas vēlēšanās varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Vēlētāji ārvalstīs varēs arī izmanot iespēju balsot pa pastu, skaidroja Krastiņa.

Noteiktos vēlēšanu iecirkņos Latvijā vēlēšanu nedēļas pirmdienā, ceturtdienā un piektdienā varēs nodot balsi glabāšanā, stāstīja CVK pārstāve. Tāpat būs iespēja balsot savā atrašanās vietā, ja vēlētāja veselības stāvokļa, slimnieka aprūpēšanas vajadzības vai atrašanās ieslodzījuma vietā dēļ nebūs iespējams nobalsot vēlēšanu iecirknī klātienē.

Atbilstoši vēlēšanu nosacījumiem, 18.jūlijā noslēgsies pieteikumu iesniegšana vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs izveidei, kam sekos arī vēlēšanu iecirkņu saraksta ārvalstīs apstiprināšana. Līdz 18.jūlijam vēlēšanu iecirkņa izveidošanu var pieteikt arī uz kuģiem ar Latvijas karogu, kas pierakstīti Latvijas Republikā. Pasta balsošanai no ārvalstīm savukārt, kā atzīmēja Krastiņa, vēlētāji varēs pieteikties no 23.jūlija līdz 9.septembrim.

Balsošana Saeimas vēlēšanās tiks organizēta arī karavīriem un zemessargiem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautisko operāciju rajonos.

14.Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei vēlēšanu iecirkņos tiks lietots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kas, kā pauž CVK, padarīs ērtāku dalību vēlēšanās vēlētājiem, kuriem ir tikai elektroniskā identifikācijas (eID) karte. Šiem vēlētājiem vairs nebūs nepieciešama vēlētāja apliecība, kuru pirms iepriekšējām vēlēšanām bija jāizņem kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām.

Lai nodrošinātu, ka katrs velētājs balso tikai vienu reizi, vēlētāju uzskaitei spiedogs pasē vai vēlētāja apliecībā vairs netiks likts, un to aizstās atzīme elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā. Vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks tiešsaistes reģistrā pārliecināsies par vēlētāja tiesībām balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis. Gadījumā, ja kādā vēlēšanu iecirknī tiešsaistes reģistrs tehnisku iemeslu dēļ nedarbosies, vēlētāji varēs nobalsot, izmantojot reģistrācijas aploksnes, informēja Krastiņa.

Kā atzīmēja CVK, Rīgas vēlēšanu apgabalā 14.Saeimas vēlēšanās būs 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 12 deputātu vietas.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām norisināsies no 13.jūlija līdz 2.augustam. Kandidātu sarakstu vēlēšanām drīkst iesniegt reģistrētas partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem, skaidroja CVK pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu