Aktuālais frontē ⟩ Krievu iebrucēji pilnībā sagrābuši Severodoņecku

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas karaspēks ir pilnībā okupējis Severodonecku, sestdien paziņojis pilsētas mērs Oleksandrs Strjuks. Ukrainas armija piektdien paziņoja, ka atkāpsies no Severodoneckas, lai spētu labāk aizsargāt kaimiņos esošo Lisičansku.

Strjuks arī pavēstīja, ka Severodoneckā okupanti tagad filmē propagandas video ar civiliedzīvotājiem, kas pamet bumbu patversmes rūpnīcā "Azot".

"Krievija tagad ir pilnībā okupējusi "Azot". Viņi mēģina nodibināt savu kārtību. Cik man zināms, viņi ir iecēluši kaut kādu "komandantu", kurš tagad pulcē kaut kādu "aktīvo kodolu"," paziņoja Strjuks.

Viņš norādīja, ka pilsēta ir smagi izpostīta un civiliedzīvotājiem būs grūti tur izdzīvot. Taču vietējā slimnīcā jau iepriekš izveidoti vissvarīgāko medikamentu krājumi.

Strjuks sacīja, ka civiliedzīvotāji sākuši pamest "Azot" rūpnīcu, un okupanti filmē propagandas video ar viņiem.

Rūpnīcā slēpās vairāki simti cilvēku.

"Šie cilvēki ir pavadījuši aptuveni trīs mēnešus bumbu patversmēs, pagrabos. Viņiem ir grūti emocionāli, psiholoģiski. Tagad viņiem nepieciešama palīdzība, medicīniska un psiholoģiska," sacīja Strjuks.

Pašlaik civiliedzīvotāji var doties no Severodoneckas tikai uz Krievijas okupētajām teritorijām. Caur kontakta līniju cilvēkus nav iespējams evakuēt, paziņoja Strjuks.

Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs piektdien paziņoja, ka Krievijas karaspēks ir gandrīz pilnībā sagrāvis Severodonecku, iznīcināta visa kritiskā infrastruktūra, nodarīti postījumi 90% pilsētas un 80% dzīvojamo ēku būs jānojauc, jo tās nav iespējams atjaunot.

Krievu okupanti ar raķetēm apšaudījuši Černihivas un Žitomiras apgabalus

Krievijas karaspēks šorīt ar raķetēm intensīvi apšaudījis Černihivas un Žitomiras apgabalus. Pret Žitomiras apgabalu šorīt izšautas aptuveni 30 raķetes. Raķešu triecienos postījumi nodarīti militārās infrastruktūras objektam. Rezultātā dzīvību zaudējis viens Ukrainas karavīrs un vēl viens ievainots, ziņoja apgabala militārās pārvaldes vadītājs Vitālijs Bunečko.

Tikmēr pret Žitomoras pilsētu no Baltkrievijas teritorijas šorīt tika palaistas 24 raķetes.

Aptuveni 20 raķetes šorīt izšautas arī pret Černihivas apgabala Desnas ciemu, kur atrodas armijas mācību centrs.

Ar raķetēm no Melnās jūras apšaudīts arī militārais objekts Ļvivas apgabalā. Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notrieca divas raķetes, bet četras trāpīja mērķiem, ievainojot četrus cilvēkus, ziņoja Ļvivas apgabala kara administrācijas vadītājs Maksims Kozickis.

Par sprādzieniem ziņots arī no Mikolajivas, Harkivas un citām vietām.

Krievijas okupācijas spēki mēģina ielenkt Lisičansku

Lai pilnībā izolētu Lisičansku, krievu okupantiem vajadzēs pārgriezt Ukrainas loģistikas maršrutus no Bahmutas un Siverskas. Ukrainas spēki saglabā savas aizsardzības pozīcijas ap Lisičansku un turpina vajāt krievu okupantus, kuri nonāks nepatikšanās, mēģinot ielenkt pilsētu, teikts Amerikas kara pētījumu institūta (ISW) ziņojumā.

"Ukrainas militārpersonas ieņems Lisičanskas augstāko vietu, kas varētu ļaut viņiem kādu laiku atvairīt Krievijas uzbrukumus, ja krieviem neizdosies viņus ielenkt vai izolēt," raksta ISW.

Luhanskas apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs paziņojis, ka Krievijas karaspēks piektdien mēģinājis ieiet Lisičanskā no dienvidiem un nobloķēt pilsētu. 

"24.jūnijā krievi uzbruka Severodoņeckas industriālajai zonai, mēģināja iekļūt Lisičanskā no dienvidiem un bloķēt pilsētu. Lisičanskai tika dots gaisa trieciens. Severodoņecka cieta no artilērijas," paziņoja Haidajs.

Viņš pavēstīja, ka tika apšaudīti arī Sineckas un Pavlohradas ciemi, Severdoņeckas uzņēmumu "Azot" un "Stekloplastik" teritorijas. Tika apšaudīta arī Bilohorivka un Loskutivka.

Eksperti piebilst, ka krieviem Severodoņeckā būs jāizveido upju šķērsojumi no austrumiem, kas prasīs papildu laiku un pūles.

"Krievijas karaspēks, visticamāk, saskarsies ar problēmām, pabeidzot plašu ielenkumu ap pilsētu, jo maija sākumā mēģinājums šķērsot upi Belogorovkā uz ziemeļrietumiem no Lisičanskas bija neveiksmīgs. Ukrainas karaspēks, visticamāk, veiks apzinātu atkāpšanos no Lisičanskas, ja būs apdraudētas tā atbalsta pozīcijas šajā apgabalā," norāda ISW eksperti.

Analītiķi prognozē, ka Krievijas karaspēks, visticamāk, nākotnē dos priekšroku Lisičanskas operatīvās ielenkšanas pabeigšanai no Limanas puses, nevis sauszemes uzbrukumam Slavjanskai.

"Krievijas karaspēks turpina bombardēt Siversku, iespējams, mēģinot nogriezt Ukrainas loģistikas ceļus uz Lisičansku," teikts paziņojumā.

Kā iepriekš ziņoja UNIAN, Ukrainas bruņoto spēku izvešana no Severodoņeckas ilgs vairākas dienas, jo tur atrodas daudz vienību. Tajā pašā laikā netiek runāts par Ukrainas militārpersonu atkāpšanos no Lisičanskas.

Ir zināms, ka Krievijas karaspēks ar aviācijas atbalstu virzās uz priekšu visos virzienos Severodoņeckas un Lisičanskas apgabalā.

Ukrainas prezidenta padomnieks Oleksijs Arestovičs neuzskata, ka Krievijas karaspēks pārņems visu Doņeckas apgabalu. Lai to paveiktu, būtu jāiekaro četras pilsētas, viņš stāsta portālā strana.news. Par īpaši labi nocietinātu tiek uzskatīta Slovjanskas - Kramatorskas aglomerācija, kurā pirms kara dzīvoja pusmiljons cilvēku.

Video: Bild reportāža no Lisičanskas

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu