Inovatīvs angļu elektroauto Gudvudā pārspēj Volkswagen rekordu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
McMurtry Automotive Speirling
McMurtry Automotive Speirling Foto: McMurtry Automotive

Britu firma McMurtry Automotive uzstādījusi jaunu rekordu Gudvudas kalnā braukšanas sacensībās. Firmas būvētais Speirling elektromobilis izrādījās par gandrīz sekundi ātrāks nekā sporta prototips Volkswagen ID R. Gatavojoties sacensībām, McMurtry veica nopietnu mašīnas pilnveidošanu. Piemēram, tika uzlabota aktīvā tā dēvētā zemes efekta sistēma, un tagad elektromobilis spēj radīt nemainīgu piespiedējspēku, kas līdzvērtīgs divām tonnām. Pēdējo reizi šī aerodinamikas tehnoloģija sacīkstēs tika izmantota pirms 44 gadiem.

Gudvuda rekordu hronoloģija ir šāda: 1999. gadā vācu pilots Niks Haidfelds ar McLaren-Mercedes MP4/13 formulu, kam uzstādīts V10 dzinējs, 1,86 kilometrus garo distanci veica 41,60 sekundēs. Nepārtraukti tika veikti mēģinājumi uzlabot šo sasniegumu, tomēr tas izdevās tikai 20 gadus vēlāk. To paveica francūzis Romēns Dimā, kurš pilotēja Volkswagen ID.R elektriskā sporta prototipu.

Foto: McMurtry Automotive

Gudvudai Volkswagen uzbūvēja automašīnas sprinta versiju ar kompaktu akumulatoru un īpašiem jaudas pārvaldības sistēmas iestatījumiem. Tāpat elektromobilim tika pārveidota aerodinamika, bet Bridgestone izgatavoja īpašu mīksto Potenza sliku versiju. ID.R svars nepārsniedza tonnu, kamēr spēka agregātu kopējā jauda bija 680 zirgspēki. Tas viss ļāva prototipam izbraukt trasi ar rezultātu 0:39,90. Tas ir par 1,7 sekundēm ātrāk nekā McLaren-Mercedes automašīna.

Un 2022. gadā britu McMurtry Automotive uzstādīja jaunu rekordu. Firmas Speirling elektromobilis ar aktīvo zemes efekta sistēmu, kas automašīnu burtiski piesūc asfaltam, trasi veica 39,08 sekundēs. Automašīnas īpatnējā jauda pārsniedz 1000 zirgspēkus uz tonnu, un pēc šī rādītāja elektromobilis ir tuvu tādiem spēkratiem kā Czinger 21C un Koenigsegg Regera. Tas ir aprīkots ar 800 voltu akumulatoru ar 60 kilovatstundām, diviem elektromotoriem un spēj paātrināties līdz "simtam" pusotras sekundes laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu