Stāsts par Ukrainā krustā sisto puisēnu – bez pierādījumiem

Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Pagājušās nedēļas beigās sociālajā medijā Facebook populārs kļuvis ieraksts, kura autore lēš, ka “ļaunums triumfējoši svin savu uzvaru”. Autore min vairākus iemeslus, tostarp kādu populāru sazvērestības teoriju, ko 2014. gadā palīdzēja izplatīt Krievijas valsts televīzijas Pirmais kanāls (Первый канал). Sākoties šā gada Krievijas iebrukumam Ukrainā, Pirmā kanāla sižets atkal no jauna parādījies socialajos medijos, piemēram TikTok, kur marta beigās sižets pārpublicēts un 32 tūkstoši lietotāju to atzīmējuši ar “patīk”.

Facebook ieraksta autore skaidro:

“Ukrainā 2014. gadā tika krustā piesists 3 gadus vecs puisītis viņa mātes un tuvinieku acu priekšā.”

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

2014. gada vidū Krievijas valsts televīzijas Pirmais kanāls publicēja sižetu par to, ka Ukrainas pilsētā Slovjanskā ukraiņi it kā esot situši krustā trīs gadus vecu zēnu. Pirmā kanāla vienīgie pierādījumi bija ukrainietes Gaļinas Pišņakas liecība, ka viņa it kā esot redzējusi šo notikumu. Pirmais kanāls apgalvoja, ka esot bijuši vairāki liecinieki, tomēr neviens netika intervēts.

Foto: Ekrānšāviņš

Pāris dienas pēc Pirmā kanāla sižeta neatkarīgā Krievijas ziņu portāla Novaya Gazeta žurnālists Jevgeņijs Feldmans devās uz Slovjansku un intervēja vietējos iedzīvotājus. Vieta, kur it kā notikusi sišana krustā – Ļeņina laukums – Slovjanskā neeksistē, tāpēc žurnālists devās uz Oktobra revolūcijas laukumu, kur agrāk atradās Ļeņina piemineklis. Neviens no intervētajiem cilvēkiem nebija redzējis vai dzirdējis par to, ka pilsētā kāds krustā sitis bērnu.

Pāris mēnešus vēlāk – 2014. gada 21. decembrī – Krievijas Pirmais kanāls atzina, ka krustā sišanai nav pierādījumu. Ziņu diktore skaidroja: “Žurnālistiem nebija un nav pierādījumu šai traģēdijai, bet tas ir īsts stāsts no īstas sievietes, kas izbēga no elles Slovjanskā.”

Neilgi pēc Krievijas Pirmā kanāla intervijas savā VKontakte profilā Gaļina Pišņaka paziņoja, ka dodas pagrīdē, jo viņas personiskos datus cenšas uzzināt slepenā pasaules valdība, ilumināti un cionisti. Tomēr pagājušā gada aprīlī Podolskā, Krievijā bāzētais YouTube kanāls Fake News atrada Gaļinu Pišņaku un devās viņu intervēt. Gaļina, kas tagad ir Krievijas pilsone, joprojām turas pie sava stāsta. Viņa skaidro, ka cilvēki baidās atzīt, kas notika Ukrainā, jo tur esot slepenpolicija – līdzīga NKVD.

Fake News intervēja arī filoloģijas doktori un padomju folkloras pētnieci Aleksandru Arhipovu. Pētniece stāstīja, ka neilgi pirms Pišņakas Pirmā kanāla intervijas Krievijas sociālajos medijos vairāki cilvēki izplatīja nepamatotas baumas par bērniem vai jauniešiem, kas Ukrainā it kā esot sisti krustā. Vērā ņemami, ka viens no šiem cilvēkiem bijis krievu politologs un ideologs Aleksandrs Dugins.

Maldi, ka ukraiņi kopš 2014. gada Donbasā masveidā nogalinājuši vietējos iedzīvotājus, tostarp bērnus, ir Krievijas propagandas naratīvs, ko Kremlis un krievu mediji izmanto, lai attaisnotu 2022. gada iebrukumu Ukrainā. Par to iepriekš Re:Check rakstījuši šeit.

Secinājums: Krievijas valsts televīzijas Pirmā kanāla apgalvojums, ka Donbasa karā ukraiņu karavīri krustā situši trīsgadīgu bērnu, balstās uz viena cilvēka liecību. Citu pierādījumu vai liecinieku nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu