Visā Latvijā veikta trauksmes sirēnu pārbaude

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iedzīvotāju apziņošanas un trauksmes sirēna uz Ugunsdzēsības muzeja jumta
Iedzīvotāju apziņošanas un trauksmes sirēna uz Ugunsdzēsības muzeja jumta Foto: Mārtiņš Plūme / LETA

Šodien, 28. jūnijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centru visā Latvijā ieslēdza trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību - trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli, iespējamos bojājumus vai traucējumus sirēnu darbībā, skaņas signāla dzirdamību un citus tehniskos parametrus.

Šodien pārbaudes laikā tika konstatētas tehniskas nepilnības sirēnu attālinātā iedarbināšanas programmā, tādēļ sirēnas tika iedarbinātas manuāli. Bez traucējumiem un bojājumiem nostrādāja 143 no 164 izvietotajām trauksmes sirēnām, bet 21 uzstādītajai sirēnai tika konstatēti tehniski traucējumi. Par visiem pārbaudes laikā konstatētajiem traucējumiem VUGD informēja Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas tehniski nodrošina trauksmes sirēnu apkopi un uzturēšanu.

Rīgā un Rīgas reģionā no 55 izvietotajām sirēnām desmit nenostrādāja. No 29 Kurzemē izvietotajām trauksmes sirēnām nenostrādāja trīs sirēnas. Zemgalē no 23 izvietotajām sirēnām četras nenostrādāja.

Savukārt Latgalē no 29 izvietotajām sirēnām nenostrādāja trīs sirēnas, bet Vidzemē no 28 izvietotajām sirēnām viena nenostrādāja.

Šodien VUGD 112 zvanu centri saņēma 47 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas. Līdztekus sirēnu pārbaudei tika pārbaudīta sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem, ar kuriem VUGD ir noslēgts līgums par informācijas pārraidīšanu sabiedrībai.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē 2021.gada 17.decembrī no pārbaudītajām 164 trauksmes sirēnām, desmit tika konstatētas tehniskas nepilnības.

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par trauksmes sirēnu ieslēgšanas iemeslu un iedzīvotāju nepieciešamo rīcību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu