Vizītē Latvijā ieradīsies ASV armijas sekretāre Vormuta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons šodien, 29. jūnijā. tiksies ar ASV armijas sekretāri Kristīni Vormutu.

Abas puses pārrunās ģeopolitisko situāciju saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā, nepieciešamo atbalstu Ukrainai, kā arī Latvijas un ASV divpusējo sadarbību, informēja Aizsardzības ministrijā.

Tikšanās laikā amatpersonas diskutēs arī par tālāku ASV atbalstu Latvijai spēju attīstībā un lielākas ASV klātbūtnes reģionā nozīmi pašreizējā drošības situācijā.

Tāpat vizītes laikā Vormuta apmeklēs Ādažu bāzi, kur tiksies ar ASV karavīriem, kuri šobrīd rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, īstenojot atturēšanu un piedaloties kopīgās mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Armijas sekretārs ir augstākā civilā amatpersona ASV Sauszemes spēkos un ir atbildīgs par personāla politiku, ieroču un ekipējuma iegādi, vides jautājumiem, komunikāciju un finanšu pārvaldību.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Krievijas militāro eskalāciju pie Ukrainas robežām un tai piederošajās teritorijās, kā arī Krievijas spēku koncentrāciju Baltkrievijā, ASV prezidents Džo Baidens 22.februārī paziņoja par ASV pieņemto lēmumu pastiprināt spēku klātbūtni Eiropā, nosūtot uz Latviju, Lietuvu un Igauniju karavīrus un militāro tehniku. Savukārt jau 23.februārī Latvijā ieradās pirmie ASV karavīri.

Aizvadītā gada nogalē ASV prezidents Džo Baidens arī parakstīja ASV Nacionālo aizsardzības autorizācijas aktu 2022.gada fiskālajam gadam, kurā iekļautā Baltijas Drošības iniciatīva paredz 150 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Baltijas valstu aizsardzības spēju attīstībai 2022.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu