Valsts kanceleja sarunu festivālā LAMPA: ņem lietas savās rokās!

CopyLinkedIn Draugiem X

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja līdzdarboties savas dzīves vides veidošanā, aizstāvot sabiedrības intereses lēmumu pieņemšanas gaitā un sniedzot atsauksmes par pieņemtajiem lēmumiem. Sarunu festivālā LAMPA 1. un 2. jūlijā sabiedrības līdzdalības nozīmi valsts pārvaldes norisēs aktualizēs Valsts kancelejas telts jeb “Valsts māja” Cēsu pils parkā ar devīzi “Ņem lietas savās rokās!”.

Lai nonāktu pie lielām un labām pārmaiņām, ir jāpiedalās visiem. Tāpēc valsts pārvalde arvien jaunos veidos aicina cilvēkus līdzdarboties, lai pieņemtie lēmumi darbotos tieši sabiedrības interesēs un veicinātu Latvijas attīstību. Jau šobrīd ir iespējams iesaistīties kvalitatīvu likumu un noteikumu izstrādē Tiesību aktu projektu (TAP) portāla sadaļā “Sabiedrības līdzdalība” vai Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomē, piedalīties konsultatīvajās padomēs un darba grupās ministrijās un iestādēs. Tāpat katrs var sekot valdības lēmumiem sēžu tiešraidēs. Tomēr Eirobarometra pagājušā gada pavasara dati rāda, ka tikai 28 % Latvijas iedzīvotāju tic spējai ar savu viedokli kaut ko mainīt savā valstī.

“Cik cilvēku, tik vajadzību. Valsts pārvaldes uzdevums ir būt atvērtiem katram viedoklim, izprast sabiedrības vajadzības un to risināšanai plānot atbilstošus resursus, bet sabiedrībai arī ir aktīvi jāiesaistās un par šīm vajadzībām jāstāsta. Bieži vien lielākais ieguldījums ir tieši dialogs, īpaši tad, kad risinājums izrādās pavisam vienkāršs. Starptautiski pētījumi liecina, ka salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības un OECD dalībvalstīm Latvijā sabiedrības uzticēšanās valsts pārvaldes institūcijām ir zema, un sevišķi zema ir Latvijas iedzīvotāju ticība savai spējai ietekmēt lēmumus. Mēs vēlamies uzsvērt: viss, kas jādara – jānāk un jādarbojas jeb jāņem lietas savās rokās! Uz šīs pārliecības pamatiem arī būvēsim valsts pārvaldes kopīgās telts “Valsts māja” divu dienu programmu sarunu festivālā LAMPA,” aicina Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

1. jūlijā plkst. 13.00 “Valsts mājas” programmu atklās saruna “Par drošību nerunāt nedrīkst”, meklējot atbildes, kas visiem ir būtiskas jau vairākus mēnešus: vai esam drošībā, no kādiem iekšējiem un ārējiem draudiem patiešām jābaidās, bet kas ir tikai bubulis, un kurš mūs pasargās no mums pašiem, ja padosimies informatīvās telpas drošības izaicinājumiem, dezinformācijai un mēģinājumiem iejaukties demokrātijas procesos. Pirmās dienas programmā – arī diskusija un spēle “Viss ir slikti jeb kur ir tava biznesa atbildība?” par sociāli atbildīgu biznesu un uzņēmēju atbildības robežām, lai viss nebūtu tikai slikti. Būs arī spraiga saruna “Ko es varu dabūt par velti?” - par Latvijas iedzīvotāju iespējām, tiesībām, labumiem un to, kas indivīdam būtu jāzina un jādara, lai iegūtu maksimālo labumu likumiskā veidā. Vakarpusē plānota Improvizācijas teātra skeču sērija “Nākotnes birojs, nākotnes darbinieks”, kurā ar smaidu ieskatīsimies savās attieksmēs un stereotipos par darbinieku labbūtības nozīmi, tiecoties uz kopīgiem rezultātiem. 

2. jūlijā jeb otrās dienas programma plkst. 11.00 tiks atklāta ar sarunu “Sadarbība – pakļaušanās, piekāpšanās vai tomēr ceļš uz abpusēji izdevīgu rezultātu?”. Sadarbība ne vienmēr ir vienkārša, taču tā vedas vieglāk, ja mēģinām empātiski iejusties sadarbības partnera “ādā”. Šis notikums piedāvās vairākus veidus, kā ikviens apmeklētājs to varēs darīt, – caur  lomu spēli, sarunu, aktīvu līdzdarbošanos vai diskusiju. 

Otrās dienas un visas programmas centrālais notikums “Valsts mājas” teltī būs Līdzdalības radio “Vairāk nekā tikai dzirdēt”, kas mudinās ikvienu pārdomāt, vai es kā sabiedrības šūniņa turpināšu tikai dzirdēt, vai tomēr iesaistīšos un pozitīvi ietekmēšu gan savu, gan savas pilsētas un savas valsts dzīvi. Uzticēšanās krīze ir mūsdienu lielākais izaicinājums – ne tikai sabiedrības attiecībās ar valsts pārvaldi, bet arī starp dažādām sabiedrības grupām. Risinājums? Dialogs, līdzdarbošanās, koprade – jeb līdzdalība! Līdzdalības radio skanēs no plkst. 13.00 līdz 14.30.

Programmu turpinās spēle “Zini vai domā, ka zini?” izpratnes veicināšanai par kritisko domāšanu un faktos balstītu lēmumu pieņemšanu. Programmā arī divas plašas diskusijas. Pirmā no tām – “Vai sievietes var pieņemt lēmumus?” – izgaismos stereotipus, ka sieviete nevar būt laba vadītāja, sievietēm nav īstā vieta starp politikas haizivīm, sievietēm var maksāt mazāk, jo viņām ir mazāk darba jaudas utt., mēģinot noskaidrot, kāpēc sievietes daudz mazāk iesaistās politikā un lēmumu pieņemšanā. Savukārt diskusijā “[NE]pārkāpjamās robežas” gaidāma jauniešu un ekspertu saruna par krāpšanas situācijām un morālām dilemmām, kurās jaunietis ir nonācis vai varētu nonākt tuvā nākotnē, lai noskaidrotu, kā rīkoties jaunietim, kāda ir sabiedrības attieksme šādos gadījumos un kā visiem kopā veidot drošu, iekļaujošu un atbildīgu sabiedrību. 

Pilnu “Valsts mājas” programmu atradīsiet festivāla mājaslapā. 

Valsts kancelejas divu dienu programma sarunu festivālā LAMPA top sadarbībā ar Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Konkurences padomi, Uzņēmumu reģistru, Valsts valodas centru, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, Kultūras ministriju, Nodarbinātības valsts aģentūru, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Lauku atbalsta dienestu, VAS “Valsts nekustamie īpašumi”, Izglītības un zinātnes ministriju, Ekonomikas ministriju, Valsts izglītības attīstības aģentūru, Satiksmes ministriju, Valsts zemes dienestu, Datu valsts inspekciju, Centrālo statistikas pārvaldi, Labklājības ministriju, Finanšu ministriju, Valsts probācijas dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Patērētāju tiesību aizsardzības centru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Finanšu izlūkošanas dienestu un Veselības inspekciju.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu