Baidens paziņo par NATO spēku pastiprināšanu Eiropā, tai skaitā Baltijā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MANU FERNANDEZ/AP

ASV pastiprinās NATO spēkus Eiropā gan uz zemes, gan jūrā, gan gaisā, un paredzēts palielināt amerikāņu karavīru skaitu arī Baltijas valstīs, trešdien paziņojis ASV prezidents Džo Baidens.

NATO tiks "stiprināta visos virzienos visās jomās - uz zemes, gaisā un jūrā", alianses samitā Madridē paziņoja ASV prezidents, piebilstot, ka NATO pašlaik ir nepieciešamāka un svarīgāka nekā jebkad agrāk.

Baidens, tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, paziņoja, ka tiks palielināts Baltijas valstīs rotācijas kārtībā izvietoto amerikāņu karavīru skaits,

Polijā tiks izveidots piektā armijas korpusa pastāvīgais štābs un Rumānijā rotācijas kārtībā tiks izvietota papildu brigāde, kuras sastāvā būs 3000 karavīru, kā arī vēl 2000 karavīru liela kaujas vienība.

Savukārt uz Lielbritāniju tiks nosūtītas iznīcinātāju "F-35" divas papildu eskadriļas, bet Vācijā un Itālijā tiks izvietoti papildu pretgaisa aizsardzības un citi spēki, paziņoja Baidens.

ASV eskadras mīnu kuģu skaits Rotas bāzē, Spānijā, tiks palielināts no četriem līdz sešiem

"Kopā ar saviem sabiedrotajiem mēs nodrošināsim, ka NATO ir gatava stāties pretī draudiem no visiem virzieniem visās jomās," uzsvēra Baidens.

"Brīdī, kad [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins ir sagrāvis mieru Eiropā un uzbrucis noteikumos balstītas kārtības pamata principiem, ASV un mūsu sabiedrotie, mēs pastiprināsim savus centienus," paziņoja Baidens.

Runājot par Somijas un Zviedrijas gaidāmo uzņemšanu NATO, Baidens norādīja, ka Putina stratēģija, iebrūkot Ukrainā, ir atspēlējusies.

"Tieši to viņš nevēlējās, bet tieši tas ir jādara, lai garantētu drošību Eiropai," sacīja Baidens.

Arī Stoltenbergs piebilda, ka NATO paplašināšanās ir pretēja notikumu gaita tam, uz ko cerēja Putins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu