Kanāda kopā ar sabiedrotajiem paplašinās savu klātbūtni Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kanāda kopā ar sabiedrotajiem paplašinās un pastiprinās savu klātbūtni Latvijā, NATO samita laikā avēstīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs atzīmēja, ka starp Latviju un Kanādu tiks parakstīta deklarācija, kurā iezīmēti konkrēti soļi, kas attiecas uz brigādes elementu, komandvadību un pretgaisa aizsardzību.

Rinkēvičs arī uzsvēra, ka tas paredz vairākus mājasdarbus Latvijai - ir jāattīsta savi poligoni un noliktavas. Viņš norādīja, ka bruņotajiem spēkiem izstrādē jau ir plāni. Ārlietu ministrs akcentēja, ka NATO samits ir tikai sākums jaunu aizsardzības plānu īstenošanai un papildu bruņoto spēku no sabiedroto valstīs izvietošanai.

Runājot par Latvijas ieguvumiem no NATO samita Madridē, ārlietu ministrs norādīja, ka, lai gan Zviedrija un Somija bija cieši NATO partneri, tās nebija alianses dalībvalstis.

"No militārā viedokļa mums ir bijušas divas militāri sarežģītas vietas - Suvalku koridors un Gotlandes sala. Kas kontrolē Gotlandes salu, tas lielā mērā kontrolē lielu daļu Baltijas jūras, un tas ir būtiski. Brīdī, kad Zviedrija un Somija kļūs par NATO daļu, būs vienoti aizsardzības plāni. Mūsu aizsardzībā tam ir pilnīgi cita nozīme. Papildus karaspēks, sadarbība - tie visi ir ieguvumi," uzsvēra Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs atzīmēja, ka samits neatceļ visu to, pie kā Latvija ir strādājusi, piemēram, brigādes elementu izvietošanu valstī. Viņš sacīja, ka Somijas un Krievijas robeža ir ap 1300 kilometrus gara. Tāpēc arī Zviedrijai un Somijai ir jāinvestē savas aizsardzības attīstībā.

"Baltijas jūra savā ziņā kļūst par NATO jūru. Jāņem vērā papildus bruņoto spēku iespējamā izvēršana, kā arī šo valstu pienesums arī kopējā NATO finansējumā infrastruktūras attīstībai," teica Rinkēvičs.

TVNET jau rakstīja, ka Madridē norisinās NATO samits, kur Latviju pārstāv Valsts prezidents Egils Levits, Rinkēvičs uz aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu