Nīderlandē tiks arestēti "Stolichnaya", "Moskovskaya" un vēl 16 citi Krievijas alkoholisko dzērienu zīmoli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Nīderlandes Apelāciju tiesa apmierinājusi likvidētā naftas rūpniecības lieluzņēmuma "Jukos" bijušo akcionāru prasību Beniluksa valstu teritorijā arestēt "Stolichnaya", "Moskovskaya" un vēl 16 Krievijas alkoholisko dzērienu zīmolus, ziņo "Jukos" intereses pārstāvošā organizācija GML.

Tiesības uz šiem zīmoliem Beļģijā, Nīderlandē un Luksemburgā pieder Krievijas valsts uzņēmumam "Sojuzplodoimport".

Nīderlandes Apelāciju tiesa Hāgā otrdien apstiprinājusi bijušo "Jukos" akcionāru tiesības izsolīt 18 Krievijas alkoholisko dzērienu zīmolus Nīderlandē, Beļģijā un Luksemburgā, un iegūtos līdzekļus izmantot 50 miljardu ASV dolāru (47,3 miljardi eiro) kompensācijai.

Apelāciju tiesa atstājusi spēkā 2020.gada februārī tiesas pieņemto spriedumu un paziņoja, ka tas spēkā stājas nekavējoties.

GML vadītājs Tims Osborns norādīja, ka šis spriedums ļaus kompensācijas piedzīšanai līdzīgus spriedums panākt visās 168 valstīs, kuras parakstījušas Ņujorkas konvenciju. "Kremlis turpinās ar zobiem un nagiem cīnīties pret mums, bet beigu beigās tiesiskums un taisnīgums uzvarēs," viņš uzsvēra.

Ja Krievija turpinās atteikties maksāt kompensāciju bijušajiem "Jukos" vairākuma akcionāriem, tie publiski izsolīs zīmolus, ziņo GML.

Starptautiskā arbitrāžas tiesa Hāgā 2014.gada jūlijā nolēma, ka Krievijai jāmaksā savulaik Mihaila Hodorkovska vadītās naftas kompānijas "Jukos" bijušajiem akcionāriem 50 miljardu ASV dolāru kompensācija, jo tiesa konstatēja, ka uzņēmums "Jukos" politisku iemeslu dēļ piespiedu kārtā novests līdz bankrotam un tā aktīvi izpārdoti valsts uzņēmumiem, tādējādi faktiski notikusi ekspropriācija.

Jau gadiem ilgi turpinās strīds par degvīna preču zīmēm "Stolichnaya", "Stoli" un "Moskovskaya" starp Krievijas valsts uzņēmumu "Sojuzplodoimport" un SPI grupu, kurā ietilpst arī Latvijas uzņēmumu grupa "Amber Beverage Group", kas ir lielākais AS "Latvijas balzams" akcionārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu