Kariņš: Lēmums būtiski stiprināt NATO spēku klātbūtni ir vēsturiski nozīmīgs Latvijas aizsardzībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš apsveic NATO samitā pieņemto lēmumu būtiski stiprināt NATO spēku pastāvīgo klātbūtni Austrumu flangā, paredzot iespēju līdz brigādes līmenim stiprināt NATO kaujas grupu Latvijā, un vērtē to kā vēsturiski nozīmīgu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā. Ministru prezidents atzīmē, ka šis lēmums ir tapis pēc vairāku mēnešu kopīga darba ar Baltijas valstu valdību un valstu vadītājiem un pateicas Ārlietu, Aizsardzības un citu ministriju, institūciju kolēģiem par ieguldīto darbu mūsu valsts drošībai nozīmīgā NATO samita lēmuma pieņemšanā.

“NATO dalībvalstu līderu lēmums būtiski stiprināt NATO spēku pastāvīgo klātbūtni Austrumu flangā ir spēcīgs apliecinājums alianses spējai reaģēt uz jauno drošības situāciju pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā. Mūsu visu kopīga darba rezultātā ir pieņemts vēsturiski nozīmīgs lēmums Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā, nodrošinot mūsu valsts aizsardzību pret iespējamu Krievijas militāru agresiju," akcentē Kariņš. 

"Vēlos pateikties Valsts prezidentam, ārlietu un aizsardzības ministriem, kā arī ikvienam mūsu valsts pārvaldes un diplomātiskā korpusa darbiniekam, kas kopā ar mūsu partneriem strādāja gan pie šī, gan citu būtisku lēmumu pieņemšanas NATO samita laikā,” uzsver Kariņš.

Arī Latvija turpinās ieguldījumus drošībā un aizsardzībā gan stiprinot nacionālās aizsardzības spējas ar jauna bruņojuma iegādi un bruņoto spēku personāla stiprināšanu, gan īstenojot nepieciešamos pasākumus uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšanai lielākam skaitam sabiedroto spēku. Lai to īstenotu, valdība ir lēmusi pakāpeniski palielināt finansējumu aizsardzības nozarei 2,5% no IKP apmērā līdz 2025. gadam.

Ministru prezidents pozitīvi vērtē NATO samita lēmumu uzaicināt Somiju un Zviedriju pievienoties militārajai aliansei, kas būtiski stiprinās Baltijas jūras reģiona drošību. Latvijai labvēlīga ir NATO samitā apstiprinātā jaunā NATO Stratēģiskā koncepcija.

Kariņš atzīmē, ka būtiska ir arī NATO dalībvalstu līderu apņemšanās turpināt atbalsta sniegšanu Ukrainai. Nozīmīgs pastiprinājums Eiropas drošība ir arī ASV apņemšanās palielināt militāro klātbūtni Eiropā.

Jau vēstīts, ka pirms NATO samita Ministru prezidents devās virknē darba vizīšu, lai tiktos gan ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, gan NATO dalībvalstu un valdību vadītājiem ar mērķi pārrunāt gaidāmo NATO samitu un plānotos lēmumus par Austrumu flanga stiprināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu