Foto ⟩ Rīgā notiek “Dzīvo gājiens” holokausta upuru piemiņai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pie Vecajiem ebreju kapiem notiek pulcēšanās, lai dotos Latvijas holokausta muzeja organizētajā genocīdā cietušo ebreju piemiņas gājienā "Dzīvo gājiens".
Pie Vecajiem ebreju kapiem notiek pulcēšanās, lai dotos Latvijas holokausta muzeja organizētajā genocīdā cietušo ebreju piemiņas gājienā "Dzīvo gājiens". Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien, 4. jūlijā, notika “Dzīvo gājiens” – to rīko Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejs. Gājienā aicināti piedalīties visi, kas vēlas godināt holokausta upurus un uzsvērt ikviena cilvēka dzīvības vērtību.

“Jau pirms pāris gadiem Starptautiskā holokausta piemiņas alianse (International Holocaust Remebrance Alliance) kā savu tuvākās nākotnes mērķi redzēja pretdarbību vēsturisko faktu sagrozīšanai. Toreiz ne tuvu visi izprata šī mērķa aktualitāti. Šobrīd mēs redzam, ka Otrā pasaules kara temats ir kļuvis par ieganstu jaunam karam. Ir svarīgi neatdot mūsu un visas Eiropas vēsturi citu rokās, atcerēties par nacisma nežēlīgo politiku un genocīdu pret ebrejiem, kas notika Latvijā un citur Eiropā,” uzsver muzeja izpilddirektore Jūlija Tereščenko, “Latvija Otrajā pasaules karā zaudēja ap 70000 savu ebreju, kā arī kļuva par kapavietu ebrejiem no Vācijas, Austrijas, Ungārijas, Čehijas un citām valstīm. Šī ir īpaša diena, lai viņus atcerētos un godinātu viņu piemiņu".

“Dzīvo gājiens” sākās 4. jūlijā pl. 10 no rīta Lomonosova un Ebreju ielas krustojumā, pretī Transporta un Sakaru institūtam, savukārt noslēdzās pie Rīgas Horālās sinagogas memoriāla Gogoļa un Dzirnavu ielu krustojumā. 

Pirmo reizi March of the Living - “Dzīvo gājiens” notika 1988. gadā Aušvicas koncetrācijas nometnes teritorijā, Polijā,

to rīkoja Izraēlas Izglītības ministrija un tajā piedalījās galvenokārt jaunieši. Kopš 1996. gada “Dzīvo gājiens” ikgadēji notiek 4. jūlijā, holokausta upuru piemiņas dienā, nu jau ne tikai Polijā - jauni cilvēki piemin holokausta upurus un atgādina par dzīvības vērtību arī gājienos Izraēlā, Lielbritānijā, Austrijā, Kanādā, Ungārijā, un Lietuvā. Latvijā gājiens pirmo reizi notika 2010. gadā, to iniciēja rabīns Menahems Barkahans un katru gadu šis pasākums pulcē ap 200 - 300 cilvēku, kuri kopā cauri bijušā Rīgas geto ielām dodas līdz Horālas sinagogas memoriālam. Pandēmijas dēļ gājiens nenotika 2020. un 2021. gadā, tāpēc desmitais, jubilejas gads, Latvijas “Dzīvo gājienam” ir tieši šogad.

Tajā pašā gadā, kad notika pirmais gājiens, rabīns Menahems Barkahans dibināja arī Rīgas geto un Latvijas holokausta muzeju. Kopš tā laika muzejs no mazas iniciatīvas ir izaudzis līdz starptautiski atpazīstamam muzejam, to apmeklējuši jau vairāk nekā 180 tūkstoši cilvēku.

Pēc šodien notikušā "Dzīvo gājiena" Gogoļa ielā notika ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienai veltīts piemiņas brīdis un ziedu nolikšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu