Izbaudi kultūru kaimiņos! "Kauņa 2022" pasākumu programma jūlijam

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Kauņa. Ilustratīvs attēls.
Kauņa. Ilustratīvs attēls. Foto: Ana Flasker/Shutterstock

Iepazīstiet vēsturisko un māksliniecisko Kauņas pilsētu. Tā kā pilsētā ir atklāta "Vasaras skatuve", tad gatavojieties izbaudīt mākslas instalāciju, izstāžu un dzīvās mūzikas priekšnesumu pārpilnību. Zemāk ir apkopoti daži no ievērības cienīgiem notikumiem, kurus būtu vērts apmeklēt jūlijā "Kaunas 2022" ietvaros.

Kauņa ir pusceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titula iegūšanu, bez domas palēnināt tempu, jo jūlijs ir pārpildīts ar fantastiskiem festivāliem, elpu aizraujošām izstādēm un priekšnesumiem. Vietējās kopienas un kultūras centri ir organizējuši iniciatīvas un pasākumus, lai visā pilsētā parādītu labāko, ko var piedāvāt Kauņas kultūra.

Apmeklētāji tiek aicināti uz sarunām ar māksliniekiem un vēsturniekiem pilsētas iepazīšanas festivālā, kurā tiks atdzīvināti aizmirsti stāsti par pilsētas pagātni. Dabas mīļotāji var tikties ar domubiedriem festivālā "A Forest for the senses" (Mežs sajūtām).

Tiem, kurus interesē audiāli piedzīvojumi, noteikti vērts doties uz Kauņu jūlijā. Pilsētā notiek jau piektais ikgadējais "Piano Fest" ar starptautisku mākslinieku piedalīšanos, tiek rīkoti bezmaksas koncerti katru dienu un pieejamas dažādas mūzikas meistarklases. Šogad jūlijā Kauņā patiesi ikviens interesents atradīs ko savām interesēm atbilstīgu!

Izstāde Marilla Destot "Ceļojums"

Franču mākslinieces Mariljas Desto (Marilla Destot) izstāde "Ceļojums" pēta atmiņas, to poētisko dabas un trausluma tēmas. Izstādē izvietoti jaunākie mākslinieciskie projekti, kuros izmantotas visdažādākās tehnikas. Destota pēta savas ģimenes vēsturiskās saknes Lietuvā un viņu ebreju izcelsmes mantojumu, atdzīvinot iztēles aktivizētas atmiņas.

Kad: 14.jūlijs- 28.augusts

Kur: LSMU Emanuela Levina centrs

Pilsētas stāstīšanas festivāls - publiskā instalācija "Slenkstis"

Pilsētas stāstu festivāls, kas pastāv kopš 2019. gada, pulcē māksliniekus, muzeju un teātru profesionāļus, bibliotekārus, kā arī amatierus un profesionālus, kuri ir vietējās vēstures entuziasti. Projekta laikā pilsētas centra iedzīvotāji un uzņēmumi tiek aicināti "pieņemt" mākslinieka Jila Bredlija (Jyll Bradley) radīto ebreju mantojuma elementu - mezuzi. Tā ir metafora individuālai personiskai gaismai, un ikviens, kurš ir pieņēmis mezuzuzu, var dot savu ieguldījumu. Bredlija māksla ir stilizēts objekts no stikla un koka, kurā tradicionālā ruļļa vietā ir saglabāta vizuālā identitāte. Ar to mākslinieks cenšas atgriezt mezuzas simbolu Kauņas ielās, kur savulaik dzīvoja daudzi ebreji.

Kad: 17.jūlijs

Partneri: Kauņas ebreju kopiena

Marinas Abramovičas izstāde "Atmiņa par esamību"

Viens no gaidītākajiem mākslas notikumiem visā Lietuvā ir Marinas Abramovičas izstāde "Memory of Being". Pirmo reizi ekskluzīvi Kauņas pilsētā organizēta vienas no slavenākajām performanču māksliniecēm pasaulē, Marinas Abramovičas izstāde. Iespēja aplūkot detalizētu Abramovičas mākslas darbu prezentāciju no 20. gadsimta 60. gadiem līdz pat mūsdienām. Kolekcija piesaista uzmanību ar savu unikālo formu - pirmo reizi tā ir pasniegta kā iespaidīga videoinstalācija no mākslinieces performanču atlasītām dokumentālām filmām un video failiem.

Kad: Izstādes noslēguma datums 30.jūlijs

Kur: Kauņas gleznu galerija

Organizators: Mākslas galerija "Meno parkas"

Lielais kultūras kuģis: "Nemuno7"

"Nemuno7" ir Eiropā unikāls upes mākslas un ainavu dizaina projekts, kas kalpos kā publiska kultūras telpa. Projekts apvieno tehnoloģiju vēsturi, kultūras mantojumu un mūsdienu arhitektūru, kas dod iespēju kļūt par jaunu uzmanības piesaistes vietu Kauņas rajonā. Šogad kuģi izmanto kā telpu izstādei "Plūstoši ķermeņi" un pastāvīgajai ekspozīcijai "Plaukt un plaukt".

Kad: II - V 16:00 - 20:00 VI - VII 12:00 - 20:00

Kur: Nemuna upes kreisajā krastā Zapišķos, Kauņas rajonā

Rīkotāji: VšĮ "Ars Futuri"

"Kauņa 2022" vasaras posms

Visas vasaras sezonas garumā Kauņas vecpilsētas sirds - Rātslaukums - pukstēs vienotā kultūras ritmā. Kauņas iedzīvotājus un pilsētas viesus priecēs pasakaini muzikāli priekšnesumi, literatūras lasījumi un ēdienu degustācijas, ko piedāvās "Kaunas 2022" Vasaras skatuve. no maija līdz septembrim nedēļas nogalēs jūs varēsiet baudīt rūpīgi sagatavotu māksliniecisko programmu un simtiem bezmaksas pasākumu, kuros uzstāsies labākie Lietuvas un ārvalstu mūzikas izpildītāji.

Šomēnes Vasaras skatuvē gaidāmi: Monsieur Doumani (CY), Theodore (GR), THE ROOP (LT), Elektro Guzzi (AT), Jurga Šeduikytė (LT).

Kad: Visu vasaru

Kur: Kauņas Rātslaukums

Rīkotājs: "Kaunas 2022"

Pasākumi ir bezmaksas

Izstāde "Kauņa - Viļņa: Moving Mountains"

Kauņa un Viļņa vai Viļņa un Kauņa. Lietuvas divas lielākās pilsētas. Konkurējošas, atšķirīgas, bet tai pašā laikā arī harmonizējošas līdzās viena otrai. Lepnums un māņticība, kas piepildījuši Viļņas un Kauņas dzīvi, slēpj patiesību - patiešām, šīs pilsētas ir vajadzīgas viena otrai. Par to stāsta izstāde "Kauņa-Viļņa: Moving Mountains", kas vienlaicīgi notiek Viļņas MO muzejā un Kauņas pilsētas muzejā. Vai vēlaties apskatīt visu izstādi? Tad gatavojieties apmeklēt abas pilsētas!

Kad: no 23. aprīļa līdz 28. augustam

Kur: K. K. Čurļoņa (pagaidu) galerijā Kauņā, MO muzejā Viļņā

Rīkotājs: Kauņas pilsētas muzejs, MO muzejs

Izstāde "1972: Izstāde "Izlaužoties cauri sienai"

Esam pārliecināti, ka šī izstāde spēs aizkustināt ikvienu tās apmeklētāju. Izstāde "1972: Izlaužoties cauri sienai" iepazīstinās apmeklētāju ar to cilvēku kopienām, kuri nepakļāvās un pretojās 20. gadsimta 60. un 70. gadu sistēmai: jauniešu rokgrupas, Kauņas drāmas un pantomīmas aktieri, dumpīgie hipiji, Kauņas un Viļņas mūsdienu mākslinieki. Gleznas, fotogrāfijas un filmas, dokumentālas liecības par muzikālo dzīvi, šī perioda jauniešu modes un citi artefakti stāsta par alternatīvo kultūru un pretpadomju dzīvesveidu Padomju laika Lietuvā.

Kad: Izstādes noslēguma datums 31. augusts

Kur: Kauņas Centrālais pasts

Organizators: "Kaunas 2022"

Vasarai uzņemot apgriezienus, noteikti vienmēr līdzi ņemiet saules aizsargkrēmu un "Kaunas 2022" aplikāciju savā tālrunī. Tā jūs vienmēr būsiet lietas kursā par atlikušo kultūras pasākumos notiekošo.

Audra festivāls, nesen notikušais 5 dienu spektrālais festivāls, sagrāva stereotipus un demonstrēja mūsdienīgu pilsētu. Iepazīstieties tuvāk ar izciliem māksliniekiem un sekojiet līdzi vēl vairākām fantastiskām izstādēm, piemēram: Čurļoņa Nacionālajā mākslas muzejā - Viljama Kentridža izstādi "That Which We Do Not Remember" un Joko Ono instalāciju "Ex It" Lietuvas Bankā. Kā katru gadu, Pažaislis Music Festival pulcēsies dažādi izpildītāji: sākot no džeza līdz operai, no kvarteta līdz simfoniskajam orķestrim. Eiropas kultūras galvaspilsēta turpina pildīt savu solījumu - apvienojot mākslu un kultūru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu