"Iespējamā misija" vairs nepiedalīsies skolotāju izglītības projektā "Mācītspēks"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Noslēdzoties Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētajam skolotāju izglītības pilotprojektam "Mācītspēks", nodibinājums "Iespējamā misija" pārtrauc dalību tā turpmākā īstenošanā, informēja nodibinājuma pārstāvji.

Projekts un darba vidē balstītā skolotāju izglītības programma turpmāk tiks realizēta bez partnerības ar nevalstisko sektoru. "Iespējamās misijas" valdes priekšsēdētāja Ramona Urtāne iepriekš Latvijas Radio norādīja, ka īstenot projektu bez nevalstiskā sektora lēmusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā pasūtītājs un Latvijas Universitāte kā vadošai partneris.

"Uzskatām, ka valsts dibinātām augstākās izglītības iestādēm divarpus gadu garumā esam snieguši iespēju iegūt augstvērtīgu nevalstiskajā sektorā radītu un lolotu pieeju jauno pedagogu sagatavošanā, ko pasaulē īsteno jau vairāk nekā 60 valstis," paziņojumā medijiem norāda Urtāne.

Viņa arī atzīs, ka nodibinājums var parādīt ceļu, kas ejams, tomēr citu izvēle iet šo ceļu nav organizācijas ietekmē esošajā sadarbības modelī.

Paziņojumā medijiem nodibinājums apgalvo, ka "Iespējamā misija" projektā "Mācītspēks" ienesa savu tolaik 11 gadus krāto pieredzi, kas nepārtraukti ir pilnveidota, lai nodrošinātu augstu kvalitāti jauno pedagogu piesaistē, atlasē un sagatavošanā darbam Latvijas skolās. Kā būtisku papildinājumu mācību programmai "Iespējamā misija" ieviesa plānveidīgu jauno skolotāju izaugsmes praksi, sniedzot mērķtiecīgu atbalstu un profesionālās pilnveides iespējas, tādējādi sekmējot pārmaiņu iniciatīvu īstenošanu un skolotāju darbu skolās ilgtermiņā. Šo darbu vienmēr esot veikuši "Iespējamās misijas" mācību programmu vadītāji, kuratori un citi organizācijas darbinieki, vienlaikus uzturot jauno skolotāju kopienā vienlīdz būtisko "Iespējamās misijas" vērtību un pārliecību kontekstu.

Lai skolās nonāktu augsti motivēti un kvalitatīvi jaunie skolotāji, viņu sagatavošanai darba vidē balstītu studiju programmās ir jāatbilst līdz šim projekta "Mācītspēks" sasniegtajiem kritērijiem, uzskata "Iespējamā misija". Nodibinājumā norāda, ka konkurss uz dalību programmā ne mazāk kā četri kandidāti uz vienu vietu, vismaz 80% atlasi izturējušo kandidātu sāk darbu skolā 1.septembrī un vismaz 90% dalībnieku pēc pirmā gada turpina mācības otrajā gadā.

Tāpat līdz šim vismaz70% mācības sākušo dalībnieku turpināja darbu skolā arī pēc divu gadu dalības programmā, bet darba devēju atsauksmēs 95% jauno skolotāju tika vērtēti pozitīvi. "Iespējamā misija" norāda ar, ka visi dalībnieki saņem regulāru atgriezenisko saiti par savu darbu no sava mentora un profesionālās pilnveides kuratora, bet mācību programmas laikā veic jauno skolotāju priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas risku monitoringu un laikusi sniedzot kuratora un mentora atbalstu. Tāpat mācību programmas laikā esot saņemta atgriezeniskā saite no skolēniem par jauno skolotāju sniegumu klasē.

Novērtējot projekta "Mācītspēks" pienesumu valstiski nozīmīgas jauno skolotāju trūkuma problēmas risināšanā, nodibinājums "Iespējamā misija" aicina IZM un pārējos partnerus neapstāties pie kvantitatīviem sasniegumiem, bet caur jauno pedagogu mērķtiecīgu piesaisti un sagatavošanu novērst vēl aizvien pastāvošo nevienlīdzības problēmu, ka izglītības kvalitāte ir atkarīga no vietas, kurā dzīvo bērns.

"Mūsu organizācijas darbības pamatā ir pārliecība, ka katrs bērns ir pelnījis vismaz vienu labu skolotāju, kas pozitīvi ietekmē bērna dzīves trajektoriju, un skolu, kurā justies droši un piepildīt savu izaugsmes potenciālu," norāda Urtāne.

Viņa arī norāda, ka jauno pedagogu sagatavošana un atbalsts turpinās būt nozīmīga "Iespējamās misijas" identitātes sastāvdaļa, pie kā organizācija turpinās strādāt jaunos projektos. Nodibinājums "Iespējamā misija" plāno sekot līdzi projekta "Mācītspēks" īstenošanas gaitai un rezultātiem, lai pārliecinātos, ka "Latvijā tiek sagatavoti augsti motivēti un profesionāli skolotāji, kas saņem nepieciešamo atbalstu, lai sekmīgi uzsāktu un ilgtermiņā turpinātu darbu skolās".

Nodibinājums "Iespējamā misija" pašlaik strādā vairākos izglītības jomas projektos un programmās, sadarbībā ar pašvaldībām īstenojot direktoru līderības attīstības programmu "3+3+3", sadarbībā ar uzņēmumiem, organizācijām un valsts iestādēm īstenojot skolu programmu "Dzīvei gatavs". Organizācija ir sākusi darbu pie pirmsskolu atbalsta programmas izveides, kas ietvers arī pedagogu sagatavošanu, kā arī plāno sadarboties ar Latvijas pašvaldībām, piedāvājot sistēmiskus risinājums, lai palīdzētu izvērtēt un nodrošināt esošo skolu tīklu un izglītības kvalitātes veicināšanas risinājumu atbilstību katra bērna interesēm.

Jau vēstīts, ka projektā "Mācītspēks" 2022./2023.mācību gadam pieteikušies vairāk nekā 900 interesentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu