Leiena aicina Ukrainu paātrināt pretkorupcijas reformas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena piektdien aicinājusi Ukrainas parlamenta deputātus ātrāk veikt reformas, lai apkarotu korupciju.

"Jūs esat izveidojuši iespaidīgu pretkorupcijas mašīnu," uzrunājot Ukrainas deputātus ar videozvana starpniecību, sacīja Leiena. "Bet tagad šīm institūcijām nepieciešami zobi un īstie cilvēki augstos amatos."

Leiena uzslavēja Ukrainas parlamentu un valdību par ātro un veiksmīgo ceļu uz Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusa iegūšanu. Viņa ari uzsvēra, ka Brisele un ES dalībvalstis stingri atbalsta Ukrainu gan tās cīņā ar uzbrūkošo Krieviju, gan centienos iekļauties Eiropas ģimenē.

Taču Leiena arī norādīja, ka Ukrainai jāturpina reformas, kas tika sāktas pēc Viktora Janukoviča režīma krišanas 2014.gadā, un jāturpina cīņa pret korupciju un oligarhu ietekmi ekonomikā.

"Jaunais Specializētās korupcijas apkarošanas prokuratūras vadītājs un jaunais Ukrainas Nacionālā pretkorupcijas biroja direktors būtu jāieceļ amatā pēc iespējas drīz," paziņoja Leiena.

Viņa aicināja Ukrainas parlamentu pieņemt likumus saskaņā ar normām, ko atbalsta Eiropas Padome, lai uzlabot neatkarīgu tiesnešu atlases procedūras konstitucionālajā tiesā.

Ukraina un Moldova pieteikumus par uzņemšanu ES iesniedza drīz pēc tam, kad Krievijas karaspēks 24.februārī atkārtoti iebruka Ukrainā.

23.jūnijā ES dalībvalstu līderi nolēma piešķirt kandidātvalsts statusu Ukrainai un Moldovai, tādējādi izrādot solidaritāti ukraiņiem to cīņā pret Krievijas agresiju.

Taču iestāšanās process, visticamāk, ilgs daudzus gadus, un abām valstīm pirms tam nāksies īstenot plašas reformas.

Leiena slavēja Ukrainu par to, ka tā kļuvusi par vienīgo ES partneri Austrumeiropā, kas ir pieņēmusi likumu, lai cīnītos pret oligarhu ietekmi ekonomikā un politikā.

"Tagad jums ir jākoncentrējas uz šī likuma ieviešanu juridiski pamatotā veidā," sacīja Leiena, un aicināja Kijivu pilnvarot neatkarīgu plašsaziņas līdzekļu regulatoru, lai aizsargātu brīvo presi.

"Nākamie soļi ir jums sasniedzami, taču tie prasīs smagu darbu, apņēmību un, galvenais, vienotību," teica Leiena.

Nākamnedēļ Leiena piedalīsies starptautiskajā konferencē Lugāno, kurā tiks vākti līdzekļi un plānota Ukrainas atjaunošana pēc kara.

"Jūsu Eiropas ceļš un valsts atjaunošana ies roku rokā," sacīja EK prezidente.

"Ukraina atradīsies vadībā. Būs jāiegulda lielas investīcijas, taču, lai palielinātu to ietekmi un veicinātu uzņēmumu uzticību, investīcijas būs jāapvieno ar jaunu reformu vilni," norādīja Leiena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu