Ukraiņi Latvijā mēdz saskarties ar naidīgumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls.
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

“Nedod Dievs, mums nonākt tādā situācijā, kādā pašlaik ir bēgļi no Ukrainas,” saka izmisusi ģimene, kuras meita – Ukrainas pilsone Latvijā – vairākkārt saskārusies ar neiecietību, informē Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Natālija ir ukrainiete, kura dzīvo Latvijā nu jau piecus gadus. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Latvijā pie viņas ieradās meita ar mazmeitu.

Natālija norāda, ka jaunā sieviete Latvijā vairākkārt saskārusies ar neiecietību tieši tautības dēļ.

“Viņa baidās staigāt pa parku blakus mājām tāpēc, ka cilvēki, kas runā krieviski, kā dzird, ka meita runā ukraiņu valodā... Viņa apgriežas un iet atpakaļ,” stāsta Natālija.

Nupat meitu apkrāpusi kāda krieviski runājoša sieviete, kura pārdeva preces zīdaiņiem. Pērkot bērna barošanas krēsliņu par 20 eiro, pārdevēja no bēgles paņēmusi 50 eiro banknoti, bet atlikuma vietā nievājoši norādījusi, ka ukraiņi visu gribot par brīvu.

“Sieviete ļoti labi zināja, ka meitene ir no Ukrainas. Un es domāju, ka viņa tajā brīdī, kad brauca un veda to krēslu, jau domāja, kā es to izdarīšu un tikai tādēļ, ka tā ir iebraucēja un Ukrainas pilsone,” akcentē Natālija.

Natālija vēlas, lai cilvēki saprot, ka bēgļi šeit ir neapskaužamu iemeslu dēļ. Viņi sēro par tuvinieku zaudējumu, bet negrib ciest no neiecietības Latvijā. Tāpēc par notikušo viņi uzrakstīja iesniegumu policijai.

Saistībā ar pārkāpumiem pret ukraiņiem Valsts policija kopš kara sākuma sākusi 96 kriminālprocesus, 240 administratīvā pārkāpuma procesus un 103 resoriskās pārbaudes. Lielākā daļa no tiem saistīti ar militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu atainošanu vidē vai infrastruktūras objektiem.

“Mums ir arī fiksēti pāris notikumi saistībā ar tīšu miesas bojājumu nodarīšanu Ukrainas valstspiederīgajiem, kā arī ir atsevišķi gadījumi, kad kādam ir izteikti draudi,” informē Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Valsts policija aicina vērsties pie likumsargiem un rakstīt iesniegumu, saskaroties ar neiecietību tautības dēļ, kā arī saglabāt visus pierādījumus, piemēram, naidīgos komentārus savstarpējā sarakstē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu