Lielbritānija nosoda kara gūstekņu un civiliedzīvotāju izmantošanu politiskiem mērķiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas Ārlietu ministrija sestdien nosodījusi karagūstekņu un civiliedzīvotāju izmantošanu politiskiem mērķiem, ar šādu paziņojumu nākot klajā pēc vēl divu Lielbritānijas pilsoņu nonākšanas Krievijas spēku gūstā Donbasā.

22 gadus vecais Dilans Hīlijs, kurš pēc profesijas ir pavārs, bet strādāja kā brīvprātīgais labdarības organizācijā, un Endrū Hills, kurš, kā tiek uzskatīts, kā brīvprātīgais cīnījās Ukrainas armijā, apsūdzēti, ka strādājuši par algotņiem, liecina tā dēvētās Doņeckas tautas republikas (DTR) izplatītā informācija.

Krievijas mediji vēstīja, ka viņiem izvirzītas līdzīgas apsūdzības kā Šonam Pinneram un Eidenam Aslinam, kuriem tā dēvētās DTR "tiesa" 9.jūnijā piesprieda nāvessodu. Pinners un Aslins ir Ukrainas armijas karavīri, kas parakstīja līgumu par dienestu bruņotajos spēkos vēl pirms Krievijas iebrukuma, un Londona uzskata, ka pret viņiem jāizturas kā pret karagūstekņiem.

Savukārt Krievijas amatpersonas paziņojušas, ka uzskata Ukrainas pusē karojošos ārzemniekus par algotņiem, tādēļ uz tiem neattiecoties starptautiskās tiesības, kas aizsargā karagūstekņus.

Tā dēvētā tiesa atzina Pinneru un Aslinu par vainīgiem "mēģinājumā ar spēku sagrābt varu DTR", kā arī apmācības iziešanā, lai īstenotu "teroristiskas darbības".

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ceturtdien iejaucās Pinnera un Aslina lietā, liekot Maskavai nodrošināt, ka viņiem netiek izpildīts nāvessods.

Taču Krievija paziņojusi, ka vairs negrasās ievērot Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus.

Spriežot pēc medijos pieejamās informācijas, Hīlijs un Hills tika aizturēti jau aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu