Parādu piedziņas kompānija Latvijā piedzen naudu, iebiedējot un lietojot vardarbību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pagājušajā mēnesī Valsts policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu pret parādu piedziņas kompānijas “Arvik” sešiem darbiniekiem par izspiešanu organizētas grupas sastāvā, ja izspiešana izdarīta, lietojot vardarbību vai draudus.

Valsts policija aicina uzņēmumus un privātpersonas, kuri cenšas atgūt parādus, būt uzmanīgiem un pirms kāda parādu piedziņas uzņēmuma pakalpojumu izmantošanas, sākumā pārbaudīt vai konkrētais uzņēmums ir ieguvis atļauju, lai darbotos parādu piedziņas jomā, kā arī, vai nav signāli par to, ka tā darbinieki izmanto noziedzīgas darba metodes!

2021. gada 25. martā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. nodaļā tika sākts kriminālprocess saistībā ar naudas izspiešanu, ko veikuši uzņēmuma “Arvik” darbinieki.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka noziedzīgās grupas dalībnieki piedzinuši parādus no iedzīvotājiem izspiešanas ceļā, iedzīvotājus iebiedējot un lietojot vardarbību. Turklāt policijai ir informācija par gadījumiem, kad šīs personas savās interesēs nepamatoti no parādniekiem, iespējams, piedzinušas lielāku naudas summu, nekā viņi bijuši parādā. Jāpiemin arī, ka šim uzņēmumam nebija iegūta atļauja veikt parādu piedziņu.

Tāpat policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tikai vienam no aizdomās turētajiem darbiniekiem bija noslēgts darba līgums ar uzņēmumu, bet pārējie tur strādājuši neoficiāli.

2021. gada 24. novembrī Valsts policija aizturēja četrus uzņēmuma darbiniekus, bet drīz pēc tam – vēl divus darbiniekus. Tostarp aizturēts arī uzņēmuma direktors. Divi no aizdomās turētajiem vīriešiem ir dzimuši 1960. gadā, bet pārējie 1959., 1971., 1979. un 1986. gadā.

Turklāt Valsts policijas darbinieki jau pirms vairākiem gadiem bija aizturējuši vairākus uzņēmuma “Arvik” darbiniekus saistībā ar personu nolaupīšanu, un minētie vīrieši par šo noziegumu jau ir izcietuši cietumsodu.

Veicot kratīšanas aizturēto personu piekritīgajās adresēs un automašīnās, tika konstatētas un atsavinātas beisbola nūjas, taktiskie cimdi un gumijas āmuri. Tiesa gan, to glabāšanas mērķis kriminālprocesa ietvaros netika noskaidrots.

Kriminālprocesā tika izmeklētas divas noziedzīgā nodarījuma epizodes, kas izdarītas pērn laika posmā no jūlija līdz oktobrim pret vienu personu, lietojot vardarbību un draudus, lai atgūtu parādu.

Šā gada 16. jūnijā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. nodaļas likumsargi nodeva kriminālprocesu Rīgas Ziemeļu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret sešām personām pēc Krimināllikuma 184. panta otrās daļas - par izspiešanu organizētas grupas sastāvā, ja izspiešana izdarīta, lietojot vardarbību vai draudus, ieročus vai sprāgstošas vielas. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kriminālprocesa ietvaros ir uzlikts arests uzņēmuma kontam, kurā atradās 2466,93 eiro; kratīšanu laikā izņemtajai naudai un naudai, kas atradās pie grupas dalībnieka – kopumā 1475,70 eiro, kā arī zeltlietām, kuru kopējā vērtība varētu būt no 2080 līdz 2200 eiro.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu