Sprādziens un Krievijas pretdarbība: Kazahstānas solījumam palielināt naftas piegādes uz Eiropu seko problēmas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pēc tam, kad Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par vēlmi uzturēt draudzīgas attiecības ar Eiropu un gatavību palielināt naftas piegādes Eiropas Savienībai, dažādas problēmas Kazahstānas naftas nozarē seko cita citai, vēsta Krievijas izdevums “The Moscow Times”.

Otrdien tiesa Krievijas pilsētā Novorosijskā aizliedza izmantot naftas termināļus, kuri tiek izmantoti Kazahstānas naftas eksporta nodrošināšanā.

Savukārt trešdienas rītā sprādziens nogranda naftas ieguves vietā “Tengiz”. Saskaņā ar sākotnējo informāciju, uzsprādzis esot viens no naftas cauruļvadiem. Sprādzienā bojā gāja divi cilvēki, bet vēl trīs guva ievainojumus.

Par notikušo ierosināta krimināllieta un sākta izmeklēšana.

Naftas atradnēs “Tengiz” ir aptuveni 3,2 miljardi tonnu naftas.

Kazahstānas rietumu daļā esošās atradnes izstrādā uzņēmums “TengizChevrOil”, kurā 50% pieder ASV naftas kompānijai “Chevron”, bet 25% - ASV naftas uzņēmumam “ExxonMobil”.

Šobrīd ieguves vietā tiek īstenots naftas ieguves paplašināšanas projekts – tas izmaksās 45,2 miljardus ASV dolāru un to paredzēts pabeigt nākamgad.

Kazahstāna ir 11. lielākā naftas ieguvējvalsts pasaulē - Kazahstānā tiek iegūti 1,7 miljoni barelu naftas dienā. 89% valstī iegūtās naftas tiek eksportēti. Eksports galvenokārt tiek īstenots pa cauruļvadu, kas Kazahstānu savieno ar Novorosijsku.

Pirmdien Tokajevs sarunājās ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu. Šīs sarunas laikā Tokajevs paziņoja, ka Kazahstāna ir gatava izmantot savu ogļūdenražu potenciālu, lai palīdzētu Eiropas Savienības valstīm stabilizēt situāciju ar pieaugošajām cenām energoresursu tirgū.

Tokajevs arī uzsvēra, ka Kazahstāna vēlas attīstīt savas attiecības ar Eiropas Savienību, kas ir Kazahstānas lielākā tirdzniecības partnere, un kļūt par “bufertirgu” starp Rietumiem un Austrumiem.

Pirms divām nedēļām Tokajevs, uzstājoties Sanktpēterburgas ekonomikas forumā, paziņoja, ka Kazahstāna neatzīs pašpasludinātās Austrumukrainas “republikas”. Tāpat viņš kritizēja Krievijas propagandistus par melu izplatīšanu.

Tikmēr Krievija noliegusi, ka tā cenšoties sodīt Kazahstānu par vēlmi ciešāk sadarboties ar Rietumiem. Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs trešdien paziņoja, ka Kremlis Kazahstānu joprojām uzskatot par Krievijai draudzīgu valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu