"Daudz kas tiek noklusēts…" Režisore Inga Tropa dalās sāpīgās bērnības atmiņās par piedzīvoto seksuālo vardarbību

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Aktrise un režisore Inga Tropa četru gadu vecumā ir piedzīvojusi seksuālu vardarbību, šo skaudro pieredzi viņa atklāja izdevumam "Ieva".

"Man pielika nazi pie rīkles un pateica – ja kādam to izstāstīšu, viņš nogalinās manus vecākus un manu mazo māsu," sāpīgajās atmiņās dalās aktrise.

Tikai pieaugušā vecumā režisore sadūšojusies par to runāt: "Maniem vecākiem to dzirdēt bija sirdi plosoši, viņiem jo­projām tas ļoti sāp."

Aktrise ilgi cīnījusies ar savām emocijām, karojusi ar sevi, atceroties baiso notikumu bērnībā. 

"Mēs pat nenojaušam, cik daudzi bērniņi arī mūsu brīvajā Latvijā tiek izvaroti, – tas ir šausmīgs skaitlis. Un visbiežāk jau to neizdara svešie, to izdara savējie. Daudz kas tiek noklusēts…"

Pilnu interviju ar Ingu Tropu lasiet žurnāla "Ieva" 29. jūnija numurā!

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridisks spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no nodarījuma smaguma ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

Ja neesi gatavs tikties ar speciālistiem klātienē, vari izmantot cietušo atbalsta tālruni vai čatu: tālr. 116006, www.cietusajiem.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu