Valsts aizsardzības dienests: NBS komandieris atbalstīs politiķu lēmumu; jauniešu vidū domas dalās

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Zemessardzes vada komandiera kursa militārajās mācībās Vasaras lauka nometnē.
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Zemessardzes vada komandiera kursa militārajās mācībās Vasaras lauka nometnē. Foto: Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmija

Latvijas Televīzijas veiktā koalīcijas partiju pārstāvju aptaujā noskaidrots, ka koalīcijas partijas kopumā atbalsta obligātā valsts aizsardzības dienesta ieviešanu, vēsta Panorāma.

“Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis uzskata, ka, palielinoties Latvijas kaujasspējām, ir vajadzīgs arī lielāks sagatavoto iedzīvotāju skaits. Priekšlikumu atbalsta arī “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andris Skride, kurš pieļauj, ka diskusijas varētu būt par sieviešu iesaisti obligātajā dienestā.

Valsts aizsardzības dienesta ieviešanu atbalsta arī “Konservatīvie” un Nacionālā apvienība, kas gan norāda, ka diskusijas iespējamas par dienesta formām un citām detaļām.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš intervijā LTV uzsvēra brīvprātības principa nozīmi: “Latvijas aizsardzības nodrošināšana ir principā Latvijas pilsoņu brīvprātīgā griba, un es gribētu arī tālāk redzēt, ka Latvijas aizsardzības sistēma tiek balstīta uz brīvprātības principa, iesaistoties gan Zemessardzē, gan bruņotajos spēkos.”

Vienlaikus NBS komandieris atzina, ka aizsardzībā nozīme ir arī plašākai sabiedrībai.

Tikmēr LTV uzrunāto jauniešu vidū domas par obligāto dienestu dalās. Vairākums norādīja, ka iesaukšanas gadījumā, visticamāk, izvēlētos alternatīvo dienestu Iekšlietu, Veselības vai Labklājības ministrijas struktūrās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu