AT vērtēs Jūrmalas mēra Trukšņa "komandējuma" krimināllietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Paula Čurkste/LETA

Augstākā tiesa (AT) lēmusi ierosināt kasācijas tiesvedību par Rīgas apgabaltiesas (RAT) spriedumu tā dēvētajā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS/LZP) "komandējuma" krimināllietā, informē tiesa.

Tādējādi tiks pārskatīts spriedums, ar kuru Truksnis un viņa biroja vadītāja Ingrīda Vilkārse tika atzīti par vainīgiem saistībā ar dienesta viltojumu un Truksnim piemērots sods 5000 eiro apmērā, bet Vilkārsei - 2500 eiro apmērā.

Pašlaik datums lietas izskatīšanai kasācijas kārtībā vēl nav noteikts.

Iepriekš vēstīts, ka RAT šajā lietā apmierināja prokurora iesniegto apelācijas protestu un atcēla Rīgas rajona tiesas pērnā gada aprīļa attaisnojošo spriedumu.

Apelācijas instances tiesa taisīja jaunu spriedumu, abus apsūdzētos atzīstot par vainīgiem viņiem celtajā apsūdzībā. Notiesājošam spriedumam stājoties spēkā, Truksnis zaudētu amatu.

RAT tiesnese Irīna Jansone norāda, ka "apelācijas instances tiesa citādi vērtēja pierādījumus lietā un atšķirībā no pirmās instances tiesā lemtā atzina tos par pietiekamiem, lai taisītu notiesājošu spriedumu".

Jau ziņots, ka pirmās instances tiesa abu apsūdzēto personu darbībās nav varējusi konstatēt visas nepieciešamās Krimināllikuma 327.panta "Dienesta viltojums" pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes un tas arī bija pamats attaisnojošam spriedumam.

Saskaņā ar apsūdzību, amatpersona, lai slēptu savu neattaisnoto prombūtni darbā, vienojās ar otru personu, ka tiks noformēts rīkojums par komandējumu, kurā tiks ierakstītas nepatiesas ziņas, un ka šo dokumentu izmantos kā attaisnojumu amatpersonas darba kavējumam - neattaisnotai prombūtnei.

Prokuratūras ieskatā, viltotais dokuments tika iesniegts iestādes grāmatvedībā.

Pirmstiesas izmeklēšanu pirms lietas nodošanas apsūdzību celšanai šajā lietā veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Truksnis figurēja arī krimināllietā par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), iespējams, nelikumīgu finansēšanu, tomēr prokuratūra pret mēru kriminālprocesu izbeidza.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu