Jaunais mediķu atalgojuma modelis atkārtoti nodots publiskajai apspriešanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) atkārtoti nodevusi publiskajai apspriešanai informatīvo ziņojumu par jaunas ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanu, kas nosaka virzību uz iepriekš sadarbībā ar nozares profesionālajām organizācijām, ārstniecības iestādēm un veselības aprūpes politikas veidotājiem izstrādāto mediķu jauno atalgojuma modeli.

VM Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders informēja, ka darbs pie jaunās atalgojuma sistēmas izveides sadarbībā ar Valsts kanceleju sākās 2020.gada sākumā, iesaistoties ārstiem un māsām no dažādām ārstniecības iestādēm, veselības aprūpes nozares darba devējiem, augstskolu mācībspēkiem un veselības aprūpes politikas veidotājiem, kā arī pārstāvjiem no VM, Nacionālā veselības dienesta, Finanšu ministrijas un Valsts kancelejas.

Pēc Šneidera paustā, analizējot esošās sistēmas problemātiku, iesaistītās puses nonāca pie secinājuma, ka jaunajai atalgojuma sistēmai jābūt efektīvai un caurskatāmai, lai ikviens varētu izsekot, par kādu darba apjomu, zināšanām, prasmēm un papildu pienākumiem ārstniecības persona saņem konkrēto darba samaksu.

VM uzsvēra, ka jaunā modeļa pamatā ir taisnīga, konkurētspējīga, caurskatāma un elastīga sistēma, savukārt pacientu galvenie ieguvumi būtu motivētāki mediķi un pieejamāki veselības aprūpes pakalpojumi, medicīnas personālam izvēloties strādāt valsts, nevis privātajā sektorā.

Mērķa algu katrai ārstniecības personu amatu grupai atbilstoši amatu vērtībai plānots sasniegt pakāpeniski piecu gadu laikā laika periodā no 2023.gada līdz 2027.gadam. Atalgojuma pieaugums paredzēts katru gadu. Atbilstoši izstrādātajam piecu gadu attīstības plānam, darba samaksas palielinājums ārstniecības personām būtu pakāpenisks, nodrošinot ārsta izglītībai, prasmēm un ekonomikas līmenim atbilstošu atalgojumu.

Lai sasniegtu noteiktās mērķa algas katrai ārstniecības personu grupai, no 2023. līdz 2027.gadam papildu nepieciešamais indikatīvi novērtētais finansējums pret 2022.gadu ir 335 miljoni eiro. Tādējādi plānotā vidējā darba samaksa 2027.gadā ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem sasniegtu 3086 eiro mēnesī, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - 1820 eiro mēnesī, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - 883 eiro mēnesī.

Publiskā apspriešana informatīvajam ziņojumam norisināsies līdz 5.augustam.

Jau ziņots, ka šā gada maijā Ministru kabinets (MK) apstiprināja Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021. līdz 2027.gadam. Līdz ar Sabiedrības veselības pamatnostādņu - kā galvenā politikas plānošanas dokumenta apstiprināšanu valdībā, apstiprināšanai MK tiek virzīti citi saistītie plānošanas dokumenti, tajā skaitā ārstniecības personu atalgojuma modelis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu