Koalīcija gatava atbalstīt AM piedāvājumu jaunā poligona veidošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka
Saeimas ēka Foto: Ieva Čīka/LETA

Koalīcijas partiju pārstāvji Ainars Latkovskis (JV), Edvīns Šnore (NA) un Juris Rancāns (K) uzskata, ka kopumā Aizsardzības ministrijas (AM) piedāvājums par jaunā poligona veidošanu būs atbalstāms, sarunā ar aģentūru LETA pauda politiķi.

Latkovskis pauda uzskatu, ka jaunā poligona vietas izvēle ir veiksmīga, jo, viņaprāt, tam vajadzētu atrasties valsts austrumu virzienā. Turklāt, kā norādīja deputāts, teritorijas, kurā poligona izveidošana iecerēta, lielākoties pieder VAS "Latvijas valsts meži", līdz ar to "būs mazāk problēmu".

Tāpat Latkovskis vērsa uzmanību, ka ar poligona izveidošanu novados radīsies arī jaunas darba vietas. Kopumā viņš poligona risinājumu vērtē kā apsveicamu lēmumu, kura pamatā jau iepriekš ir veikti darbi un izpēte.

Šnore uzskata, ka ar poligona projektu būtu strauji jāvirzās uz priekšu, jo "kara situācijā mums tiešām nav daudz laika spriedelēt". Tāpat projekta attīstība, viņaprāt, ir steidzama plānu par vispārējo valsts aizsardzības dienestu dēļ.

Lēmumi par NATO kontingenta stiprināšanu Latvijā paredz arī militārās infrastruktūras stiprināšanu valstī, tāpēc poligona izveide jāvirza uz priekšu, uzskata Šnore.

Rancāns pagaidām nesaredz nekādas problēmas ar jaunā poligona veidošanu. Ja plānotajā teritorijā būs nepieciešams atvasināt zemes īpašumus, tad tas tiks risināts caur Saeimas Juridisko komisiju, tāpēc deputāts nedomā, ka radīsies kādi sarežģījumi.

Kā ziņots, jaunu starptautisku militāro bāzi un poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā, otrdien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot militāro bāzi un poligonu, piederot VAS "Latvijas valsts meži".

Zalves militārais poligons aizņemtu apmēram 1000 hektāru. Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. Pabriks piebilda, ka militārā bāze neuzbūvēsies strauji, bet gan, tā attīstīsies pakāpeniski. "Gada laikā varētu nonākt līdz telšu pilsētiņai, bet jau vēlāk būvēt lielāku infrastruktūru," norādīja Pabriks.

Viņš sacīja, ka vieta izvēlēta tāda, lai radītu pēc iespējas mazāk neērtību Latvijas sabiedrībai un pēc iespējas lielāku labumu pašvaldībām.

Ministrs neminēja, cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu