Cik izmaksās valsts aizsardzības dienesta ieviešana?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Latvijas armija

Valsts aizsardzības dienesta ieviešanai no 2025. līdz 2026. gadam būs nepieciešami aptuveni 60-70 miljoni eiro, sociālajā tīklā "Twitter" norādījusi Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece (AP).

Ņemot vērā, ka AM plāno pakāpenisku VAD ieviešanu, sākot ar 1000 jauniesaucamajiem un pakāpeniski audzējot apmācāmo skaitu, pirmajos divos, trijos gados lielus ieguldījumus tas neprasīs, jo pie plānotā skaita pietiks ar jau esošo infrastruktūru.

Savukārt lielāki ieguldījumi, provizoriski 100 līdz 120 miljonu eiro apmērā, būtu nepieciešami pēc pieciem gadiem, kad ik gadu plānots apmācīt aptuveni 5000 jauniešu.

Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš atzinis, ka kopumā VAD iedarbināšanai jāiegulda līdz 800 miljoniem eiro.

Aprēķini liecinot, ka vienreizējs ieguldījums ir no 600 līdz 800 miljoniem eiro, un vēl katru gadu uzturēšanas izdevumiem būtu nepieciešami ap 120 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka, saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) plānu, valsts aizsardzības dienests pakāpeniski tiks ieviests piecu gadu laikā. No 2023.gada 1.janvāra norisināsies pirmais ieviešanas posms, kuram varēs pieteikties brīvprātīgi.

Pirmajā gadā varētu tikt iesaukti apmēram 1000 cilvēku.

Iesaukums tiek plānots divas reizes gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā. Tāpat būs iespējams izvēlēties dienestu no četriem veidiem. Varēs iekļauties valsts aizsardzības dienestā vai arī noslēgt piecu gadu ilgu dienestu Zemessardzē (20 dienas gadā). Tāpat būs pieejams vada komandiera kurss augstskolā, kā arī alternatīvais - Iekšlietu ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas - dienests.

Paredzēts, ka dienests ilgs 11 mēnešus.

Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

Paredzēts, ka iesauktajiem tiks maksāta kompensācija 400 eiro apmērā ikdienas izdevumiem. Valsts apmaksās ēdināšanas izdevumus un dzīvošanu kazarmās, kā arī iesauktajiem būs pieejama sporta infrastruktūra. Iesauktajām personām ir paredzēts arī viens brīvlaiks viena mēneša garumā, kā arī varētu būt paredzēta iespēja nedēļas nogalēs doties mājās.

Reformas īstenošanai AM tuvākajā laikā uz valdību virzīs normatīvo aktu grozījumus un speciālu likumprojektu. Gala lēmums par reformu būs jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu