Augustā sasaukta "Latvijas gāzes" akcionāru sapulce

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo. Foto: Ieva Lūka/LETA

AS "Latvijas Gāze" valde 8.augustā plkst.10 sasaukusi akcionāru sapulci lēmuma pieņemšanai par kompānijas reorganizāciju nodalīšanas ceļā vai pamatkapitāla samazināšanu, dzēšot akcijas, kuras iesnieguši sabiedrības akcionāri, liecina uzņēmuma paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

Sapulce sasaukta, pamatojoties uz 27.jūnija "Latvijas gāzes" akcionāru sapulces lēmumu.

Darba kārtībā ir viens jautājums par lēmuma pieņemšana par "Latvijas gāzes" reorganizācijas procesa vai pamatkapitāla samazināšanas uzsākšanu.

Sabiedrības valde nodrošinās iespēju akcionāriem balsot pirms sapulces un sapulcei pieslēgties attālināti, fiziski neierodoties uz sapulci.

Kā ziņots, "Latvijas gāzes" akcionāri 27.jūnijā uzdeva uzņēmuma valdei līdz 10.augustam sasaukt akcionāru ārkārtas sapulci lēmuma pieņemšanai par kompānijas reorganizāciju nodalīšanas ceļā vai pamatkapitāla samazināšanu, dzēšot akcijas, kuras iesnieguši sabiedrības akcionāri.

Akcionāru sapulces darba kārtība ar šo jautājumu tika papildināta, pamatojoties uz uzņēmuma akcionāra "Marguerite Gas II.S.a.r.l." pieprasījumu.

Iepriekšējās akcionāru sapulces lēmumu projekts paredzēja kompānijas valdei uzdot sākt reorganizāciju nodalīšanas ceļā, nododot daļu no tai piederošās mantas, proti, 39 900 000 "Gaso" akciju, kas veido 100% no tās pamatkapitāla, jaundibināmai sabiedrībai. Reorganizācijas rezultāta visi "Latvijas gāzes" akcionāri kļūtu par jaundibināmās kompānijas akcionāriem proporcionāli to līdzdalībai "Latvijas gāzē".

Vai arī lemt par kompānijas pamatkapitāla samazināšanu, kā rezultātā kompānijas akcionāri kā samaksu par nodotajām akcijām saņemtu "Latvijas gāzei" piederošās "Gaso" akcijas proporcionāli akcionāru līdzdalībai "Latvijas gāzes" pamatkapitālā.

"Latvijas gāzes" akcionāri ārkārtas sapulcē pirms pieciem gadiem - 2017.gada 15.augustā - atbalstīja "Latvijas gāzes" reorganizāciju, nodalot sadales sistēmas operatoru un izveidojot uzņēmumu "Gaso".

Par formu, kādā no energokompānijas nodalīt sadales sistēmas operatoru, uzņēmuma akcionāri sprieda arī 2017.gada martā, taču vienošanās netika panākta. Attiecīgās akcionāru sapulces lēmumprojekts paredzēja atbalstīt sadales sistēmas operatora kā "Latvijas gāzes" jaunveidojamās meitassabiedrības izveidi, taču tas neguva nepieciešamo 85% klātesošo balsu atbalstu, akcionāram "Marguerite Gas II" balsojot pret. "Marguerite Gas II" tā vietā piedāvāja no "Latvijas gāzes" nodalīt tirdzniecības kompāniju kā māsasuzņēmumu, tādējādi "Latvijas gāzei" paliekot par sadales sistēmas operatoru, taču arī šis priekšlikums neguva nepieciešamo atbalstu.

Enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš toreiz pieļāva, ka "Marguerite Gas II" piedāvājums no "Latvijas gāzes" nodalīt tirdzniecības kompāniju kā māsasuzņēmumu, tādējādi "Latvijas gāzei" paliekot par sadales sistēmas operatoru, varētu būt saistīts ar vēlmi atbrīvoties no daļām tirdzniecības kompānijā.

Pēc eksperta paustā, gadījumā, ja sadales sistēmas operators būtu "Latvijas gāzes" meitasuzņēmums, tas varētu apgrūtināt "Marguerite Gas II" iespējas rīkoties ar savām kapitāldaļām. "Marguerite Gas II" nevarētu pārdot akcijas vienā uzņēmumā, saglabājot dalību tikai otrā. Savukārt gadījumā, ja tiek izveidoti divi māsasuzņēmumi, "Marguerite Gas II" rokas būtu brīvākas.

Eksperts arī pieļāva, ka "Marguerite Gas II" varētu būt interese saglabāt akcijas tikai sadales sistēmas operatorā, kas ir regulēts bizness ar skaidru kapitāla atdeves likmi, nevis būt investoram uzņēmumā, kas konkurē brīvā gāzes tirgū.

Tāpat vēstīts, ka "Latvijas gāzes" koncerna auditētais apgrozījums 2021.gadā bija 583,342 miljoni eiro, kas ir 3,1 reizi vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 3,4 reizes - līdz 3,24 miljoniem eiro.

Savukārt "Gaso" pērn strādāja ar 57,914 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš, tikmēr kompānijas peļņa pieauga par 36,4% un sasniedza 11,545 miljonus eiro.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), kā arī "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāzes" akcijas kotē biržā "Nasdaq Riga".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu