Pakalpojumu cenas privātajā veselības aprūpē varētu augt par 20%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds
"Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds Foto: Ieva Čīka/LETA

Ņemot vērā augošās izmaksas, pakalpojumu cenas privātajā veselības aprūpē varētu augt par 20%, ceturtdien TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Veselības aprūpes darba devēju asociācijas un SIA "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

"Veselības centra 4" līdzīpašnieks sacīja, ka cita ceļa nav, jo privātie pakalpojumu sniedzēji izjūt spiedienu gan no energoresursu, gan no dažādu materiālu piegāžu un darba spēka puses. Tāpēc cenu pieaugums ir neizbēgams.

"Līdzšinēja prakse bija, ka pakalpojumu cenu pieaugums privātajā veselības aprūpē apsteidza inflāciju, kamēr tā bija zema. Pilnīgi droši es varu teikt, ka nākamgad, varbūt arī šajā rudenī, cenu pieaugums varētu tuvoties 20% un vairāk, atkal apsteidzot inflāciju," sacīja nozares pārstāvis.

Viņš arī atzina, ka jebkuriem notikumiem publiskajā sektorā seko izmaiņas privātajā jomā, tas attiecas arī uz algu pielikumu mediķiem.

"Šobrīd situācija nav viennozīmīga jo Covid-19 laikā veselības aprūpes darbinieku atalgojums bija krietni labāks, pat labāks, nekā bija prognozēts. Bet piemaksas tagad ir noņemtas un vienai lielai daļai medicīnas profesionāļu alga samazinās," skaidroja Rēvalds.

Vienlaikus "Veselības centra 4" vadītājs atzina, ka daudzi iedzīvotāji joprojām nevar atļauties apmeklēt speciālistus, gan tāpēc, ja tie nav pieejami, gan tāpēc, ka pakalpojumi pārāk daudz izmaksā. Turklāt situāciju pasliktinājusi Covid-19 pandēmija.

Tuvojoties rudenim, kad Covid-19 izplatības rādītāji atkal varētu augt, Rēvalds aicināja iedzīvotājus jau laikus domāt par nepieciešamiem medicīniskiem pakalpojumiem, tiem piesakoties, jo saslimstības pieaugums varētu atkal samazināt to pieejamību.

Uz jautājumu, vai iespējamais pakalpojumu cenu pieaugums varētu izraisīt arī veselības apdrošināšanas polišu cenu kāpumu, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka apdrošinātāji darbojas tajā pašā sociālekonomiskajā vidē, kur pārējie uzņēmumi, un arī apdrošināšanas nozari skar un ietekmē cenu izmaiņas un strauji augošā inflācija.

Apdrošinātājiem ļoti būtiskas ir citu nozaru izmaksas un cenas, jo tās saistītas ar izmaksājamām apdrošināšanas atlīdzību summām. Tā, piemēram, veselības apdrošināšanas polises cenas seko veselības aprūpes pakalpojumu cenu izmaiņām, jo apdrošinātājiem vienkārši ir jāveic lielākas izmaksas klientiem par apdrošināšanas gadījumiem, kas savukārt nozīmē, ka jāpalielinās arī ieņēmumu pusei no polisēm, skaidro LAA pārstāvji. Tas pats attiecas uz auto servisa pakalpojumiem - ja auto nozare palielina servisu pakalpojumu cenu, ietekme tiks atstāta arī uz transporta apdrošināšanas polisēm.

Taču LAA pārstāvji uzsver, ka lēmumus par cenu veidošanās politiku katrs tirgus dalībnieks pieņem patstāvīgi un neatkarīgi, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu.

"Firmas.lv" dati liecina, ka 2020.gadā "Veselības centra 4" apgrozījums bijis 22 887 417 eiro, bet peļņa sasniedza 2 381 603 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu