Aptauja: Vairāk nekā puse Latvijas uzņēmumu uz turpmāko attīstību raugās pozitīvi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Vairākums jeb 59% Latvijas uzņēmumu uz savu turpmāko attīstību turpmāko divu gadu laikā raugās pozitīvi, secināts valsts attīstības finanšu institūcijas "Altum" veiktajā uzņēmēju aptaujā.

Aptaujas dati liecina, ka tikai aptuveni katram desmitajam uzņēmumam jeb 12% prognozes par savu attīstību ir negatīvas.

Vispozitīvāk uz nākotni raugās informācijas un komunikāciju, finanšu un apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēji, kā arī veselības un sociālajā aprūpē strādājošie uzņēmumi.

Puse jeb 50% pārstāvju no apstrādes rūpniecības, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, auto remonta un finanšu, apdrošināšanas sektoriem prognozē pozitīvu savas nozares attīstību turpmāko divu gadu laikā. Trešdaļa jeb 34% savas nozares attīstību vērtē neitrāli, bet vēl 16% - negatīvi. Negatīvākais noskaņojums par nozares izaugsmi fiksēts būvniecības pakalpojumu jomā.

Raksturojot turpmāko divu gadu Latvijas ekonomikas potenciālo attīstību, lielākā daļa jeb 39% uzņēmumu uz valsts ekonomikas izaugsmi raugās ne pozitīvi, ne negatīvi, kamēr 36% turpmāko divu gadu laikā paredz negatīvu attīstības trajektoriju, secināts pētījumā.

Visbiežāk negatīvas prognozes par Latvijas ekonomikas attīstību minējuši uzņēmumi no apstrādes rūpniecības, būvniecības, kā arī lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības sektoriem. Visskaudrākais skats uz nākotni uzņēmumu vidū reģistrēts Latgalē, kur 63% no aptaujātajiem prognozē negatīvu ekonomikas attīstību, bet pārējos novados skeptiski noskaņoti nedaudz vairāk nekā 40%.

Par ekonomikas attīstību pozitīvi noskaņots katrs ceturtais uzņēmums, lielākajai daļai nākot no tirdzniecības vai finanšu sektora. Pozitīvs skats uz valsts ekonomiku biežāk novērojams tiem uzņēmumiem, kas bāzēti Rīgā vai Pierīgā, liecina aptauja.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš atzīst, ka pēdējie trīs gadi Latvijas uzņēmumiem bijis izaicinājumu laiks - nācies mainīt biznesa modeļus un darbības veidus, kā arī sadarbības partnerus, taču visumā uzņēmēji par savu attīstību ir pārliecināti un gatavi attīstīties.

Viņš norāda, ka "Altum" klientu pusē novērojam paaugstinātu pieprasījumu pēc apgrozāmiem līdzekļiem. Daļu no pieprasījuma kāpuma atspoguļo inflācijas efekts, ko ietekmējis ražošanas izejvielu un energoresursu pieejamība un cena.

Pētījumu par Latvijas uzņēmumu nākotnes plāniem un iecerēm finanšu attīstības institūcija "Altum" veica šī gada pavasara vasaras mijā, sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", intervējot 264 Latvijas uzņēmumu pārstāvjus, kuru vadītās organizācijas apgrozījums pārsniedz divus miljonus eiro gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu