Foto "10 minūšu laikā zaudējām savas mājas." Igaunijā plosījies spēcīgs tornado (1)

Heidi vecāki mājā nodzīvojuši aptuveni 35 gadus
Heidi vecāki mājā nodzīvojuši aptuveni 35 gadus Foto: Sander Ilvest

Igaunijā, Tartumā apriņķī, otrdienas vakarā plosījās spēcīgs tornado, kas kādu Kambja pagastā esošu māju padarījis pilnīgi neapdzīvojamu. Cietusī ģimene norāda, ka tornado ildzis vien desmit minūtes, bet nodarītā postaža ir vārdos neaprakstāma.

Heidi māte, tēvs un vecmāmiņa otrdienas vakarā Pāli ciemā Kambjas pagastā zaudēja savu māju, kurā bija nodzīvojuši vairāk nekā 35 gadus. Pēc sievietes teiktā, tornado māju padarījis pilnīgi neapdzīvojamu. 

"Koki izrauti ar visām saknēm un izmētāti pa visu pagalmu. Mājai ir norauts jums, palīgēkas principā ir nolīdzinātas no zemes virsas: te bija klēts, kūts, vienu malkas šķūnīti tornado aizrāva pa gaisu. Trakākais, ka nav jumta - visa iedzīve ir samirkusi," stāsta Heidi, piemetinot, ka viena no istabām nu atrodas zem pilnīgi klajām debesīm. 

Sieviete stāsta, ka nevienam no ģimenes nebija ne jausmas, ka vējš pieņemsies tādā spēkā. Sākumā nedaudz ducināja, lija lietus, bet pati vētra uznāca ļoti strauji. "Ap puspieciem viss sākās. Tas bija ļoti ātri, desmit minūšu laikā viss bija cauri," stāsta Heidi, piemetinot, ka vecāki nu uz laiku pārcelsies uz dzīvi pie viņas, bet 93 gadus vecā vecmāmiņa padzīvos pie sava otra dēla. 

"Mēs visi esam šokā. Patiesībā ir labi, ka viņi vispār izdzīvoja. Ārā, pagalmā, mētājas šīfera un jumta fragmenti. Ja kāds no tiem būtu trāpījis cilvēkam, būtu pavisam bēdīgi... Par laimi, viņi visi atradās virtuvē." 

Heidi stāsta, ka viņas ģimene vēl nav vērsusies pašvaldībā pēc palīdzības, jo sākumā mēģinās tikt galā ar saviem spēkiem - viens no pirmajiem darbiem ir jumta pārklāšana ar brezentu.

Kā pastāstīja Igaunijas Glābšanas dienesta Dienvidu apgabala preses pārstāvis, vissmagāk skarts tieši Kambjas pagasts. Divām mājām šajā pagastā norauts jumts, daudzviet nolauzti koki, bet ceļi ir attīrīti un izbraucami. Saskaņā ar glābšanas dienesta teikto cilvēki vētrā nav cietuši. 

Kambjas pagasta pārstāvis Tomass Arumegi norāda, ka cietušās ģimenes noteikti saņems palīdzību no pašvaldības.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu