Pētniece no Latvijas saņem UNESCO Jaunā zinātnieka balvu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Biosfēras rezervāta pētniece Anda Mežgaile saņēmusi UNESCO programmas "Cilvēks un biosfēra" Jaunā zinātnieka balvu, informēja UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā.

Balva tiek piešķirta jaunajiem zinātniekiem, kas veic pētījumus bioloģiskās daudzveidības jomā.

Balvai Mežgaile pieteikusi savu pētījumu par tēmu "Kultūras ekosistēmu pakalpojumu ekonomiskais vērtējums biosfēras rezervātos. Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta piemērs", kura mērķis ir veikt vērtējumu ekonomiskā izteiksmē par Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta kultūras ekosistēmu pakalpojumiem jeb visiem nemateriālajiem ieguvumiem, ko cilvēki gūst no ekosistēmām un kuri tieši ietekmē cilvēku un sabiedrības dzīves kvalitāti

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts ir vienīgā šāda veida īpaši aizsargājamā dabas teritorija Latvijā, kas aptver 457 600 hektārus sauszemes un 16 750 hektārus jūras akvatorijas, un kopš 1997.gada 15.decembra iekļauts arī Pasaules biosfēras rezervātu tīklā.

Mežgaile guvusi arī starptautisku pieredzi, piedaloties programmas "Cilvēks un biosfēra" jauniešu forumā Ķīnā, ANO Jauniešu samitā ASV, stažējusies Biosfēras rezervātu institūtā Vācijā, kā arī piedalījusies starptautiskās konferencēs un semināros un iesaistījusies UNESCO programmas "Cilvēks un biosfēra" Jauniešu Eiropas grupas aktivitātēs.

UNESCO programmas "Cilvēks un biosfēra" Jaunā zinātnieka balvas mērķis ir sekmēt informācijas un zināšanu apmaiņu jauno pētnieku vidū, motivējot tos starptautiskajai mobilitātei un veicinot pētnieku interesi par programmas "Cilvēks un biosfēra" darbības virzieniem un piedāvātajām iespējām. Uz balvu var pretendēt pētnieki līdz 35 gadu vecumam, izvirzot savu pētījumu dalībai konkursā, ja to plāno īstenot tuvāko divu gadu laikā. 2022.gadā balvai tika iesniegti 43 pieteikumi no 29 valstīm. Balva šogad piešķirta septiņiem jaunajiem zinātniekiem, tostarp arī Mežgailei no Latvijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu