Baidens sarunās ar Saūda Arābijas kroņprinci apspriedis Hašogi slepkavību (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka piektdien apspriedis žurnālista Džamala Hašogi slepkavību sarunās ar Saūda Arābijas kroņprinci Mohammedu bin Salmanu.

"Viņš pamatā sacīja, ka nav personīgi atbildīgs [par šo slepkavību]. Es norādīju, ka es domāju, ka viņš ir [atbildīgs]," sacīja Baidens. "Es biju tiešs, to apspriežot. Es kristālskaidri darīju zināmu savu viedokli," viņš piebilda.

Baidens ir kritizēts par savu vizīti Saūda Arābijā, kura notiek pēc viņa 2019.gada vēlēšanu kampaņā dotā solījuma likt Saūda Arābijas vadībai atbildēt par Hašogi slepkavību.

ASV dzīvojušais laikraksta "Washington Post" līdzstrādnieks Džamals Hašogi, kurš kritizēja Saūda Arābijas režīmu, 2018.gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

ASV nacionālo izlūkdienestu direktora publiskotajā ziņojumā ir secināts, ka Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans apstiprināja operāciju, kurā tika nogalināts Hašogi.

Baidens tikās ar kroņprinci pirmoreiz kopš savas stāšanās prezidenta amatā pērn. Viņi sasveicinājās ar dūrēm, Baidenam ierodoties karaļpilī "Al-Salam", un pēc tam abi iegāja ēkā, kur Baidens tikās ar karali Salmanu.

Komentējot Hatidžes Džengizas tvītu, kurā viņa kritizēja Baidena sasveicināšanos ar kroņprinci, Baidens sacīja: "Man žēl, ka viņa tā jūtas. Es biju tiešs tad, es biju tiešs šodien."

Baidens debatēs 2019.gada novembrī bija solījis padarīt Saūda Arābiju par "pāriju" (izstumto), ja viņš kļūs par prezidentu.

Tagad Baidens ir pakļauts milzīgam iekšpolitiskam spiedienam strauji augošu degvielas cenu dēļ. Saūda Arābija ir viena no pasaulē lielākajām naftas ieguvējvalstīm.

Baidena vizīte konservatīvajā Saūda Arābijā, kur tiek ierobežotas politiskās tiesības un pilsoniskās brīvības, ir izpelnījusies kritiku ASV. Baidens tomēr noliedz, ka ar šo braucienu cilvēktiesības ir padarītas mazāk svarīgas nekā pieprasījums pēc lētākas naftas, un ir solījis sarunās ar kroņprinci apspriest cilvēktiesību situāciju Saūda Arābijā.

Baidens sestdien piedalīsies samitā ar sešu Persijas līča valstu, kā arī Ēģiptes, Jordānijas un Irākas līderiem.

Baidens atlidoja uz Saūda Arābijas pilsētu Džidu tieši no Izraēlas. Saūda Arābija pirms viņa vizītes paziņoja par savas gaisa telpas atvēršanu visām aviosabiedrībām, un šis žests tiek uzskatīts par Saūda Arābijas un Izraēlas tuvināšanās signālu. Baidens raksturoja šo Saūda Arābijas soli kā "vēsturisku lēmumu".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu