Meksikā notverts par ASV aģenta slepkavību notiesātais narkobarons Karo Kvantero

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Rafaels Karo Kvintero
Rafaels Karo Kvintero Foto: Reuters/ScanPix

Meksikā piektdien notverts bēdīgi slavenais narkotiku tirgonis Rafaels Karo Kvintero, kurš iekļauts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) desmit meklētāko noziedznieku sarakstā.

Savienotajās Valstīs 69 gadus vecais Karo Kvintero apsūdzēts par Narkotiku apkarošanas pārvaldes (DEA) aģenta Enrikes "Kiki" Kamarenas nolaupīšanu un noslepkavošanu 1985.gadā.

Viņu aizturēja jūras kājnieki Čiohā Sinaloas štatā valsts ziemeļrietumos, teikts Meksikas karaflotes paziņojumā.

Karo Kvintero tika aizturēts jau 1985.gadā, un Meksikas tiesa viņam par Kamarenas slepkavību piesprieda 40 gadu cietumsodu.

Pēc tam, kad Karo Kvintero cietumā bija aizvadījis 28 gadus, Meksikas tiesa, pamatojoties uz procesuālām niansēm, viņu atbrīvoja, izsaucot ASV sašutumu.

Lai gan Meksikas Augstākā tiesa šo spriedumu atcēla, Karo Kvintero bija paspējis jau nozust.

Šī lieta izraisīja krīzi Mehiko un Vašingtonas attiecībās, un bija nepieciešamas desmitgades, lai narkotiku apkarotāji abās robežas pusēs spētu atjaunot savstarpējo uzticību.

Par Karo Kvintero jeb "Rafas" notveršanu bija izslidināta 20 miljonus ASV dolāru liela atlīdzība.

Viņš tiek apsūdzēts par piedalīšanos tagad jau neeksistējošā Gvadalaharas narkokarteļa dibināšanā, bet šobrīd saskaņā ar ASV varasiestāžu ziņām vada bēdīgi slavenā Sinaloas karteļa atzaru.

Pagājušajā gadā Meksikas augstākā tiesa atzina, ka notveršanas gadījumā Karo Kvintero drīkst izdot Savienotajām Valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu