Šrilankas parlaments ievēlējis jaunu prezidentu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Šrilankas parlaments trešdien prezidenta amatā ievēlējis premjeru un prezidenta pienākumu izpildītāju Ranilu Vikremesinghi, kurš stāsies protestu dēļ no valsts aizbēgušā prezidenta Gotabajas Radžapaksas vietā.

Pirms nedēļas Radžapaksa aizbēga no valsts. Viņš ar Šrilankas gaisa spēka lidmašīnu tika aizvests uz Maldiviju, bet no turienes devās uz Singapūru, no kurienes viņš pa elektronisko pastu nosūtīja atlūgumu.

Radžapaksa maijā 73 gadus veco Vikremesinghi iecēla premjera amatā, cerot, ka viņš spēs stabilizēt ekonomiskajā krīzē ieslīgušo valsti.

Sešas reizes premjera amatā pabijušais Vikremesinghe ir ilggadējs politiķis ar plašu pieredzi diplomātijā un ārlietās. Viņš vada svarīgās sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par ekonomisko palīdzību.

Pēc Radžapaksas demisijas atbilstoši konstitūcijai par prezidenta pienākumu izpildītāju kļuva Vikremesinghe, kura atkāpšanos arī bija pieprasījuši protestētāji.

Neapmierinātību ar valdību, protestus un nekārtības Šrilankā izraisījusi smagā ekonomiskā situācija.

Izbeidzoties valūtas krājumiem, kas nepieciešami pirmās nepieciešamības preču importam, Šrilanka jau vairākus mēnešus piedzīvo pārtikas un degvielas deficītu, ilgstošus elektrības piegādes pārtraukumus un strauji augošu inflāciju.

Protestētāji, kas pieprasīja valsts galvas un premjerministra atkāpšanos, 9.jūlijā ielauzās prezidenta oficiālajā rezidencē un kancelejā, taču Radžapaksa paspēja aizbēgt pirms demonstrantu ierašanās. Vēlāk protestētāji pielaida uguni premjerministra privātajai rezidencei.

Foto: Protesti Šrilankā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu