TVNET skaidro ⟩ Saslimstība ar Covid aug. Vai man vajag otro balstvakcīnu?

Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA
Juris Jurāns
, TVNET | KLIK žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

"Ņemot vērā šā brīža situāciju, nav pamata domāt, ka rekomendēs otro balstvakcīnas devas saņemšanu plašākai sabiedrībai," skaidro Slimību profilakses un kontroles centra komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja. Pagaidām otrā balstvakcīnas deva rekomendēta imūnsupresīviem pacientiem, kā arī senioriem vecumā virs 65 gadiem.  

Jūlija sākumā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) atjaunināja aprīlī publicētās rekomendācijas par otrās balstvakcīnas devas saņemšanu. Kamēr aprīlī ECDC rekomendēja ceturto poti saņemt personām vecumā virs 80 gadiem, 11.jūlijā publicētajā paziņojumā pausts, ka arī senioriem vecumā no 60 līdz 79 gadiem būtu ieteicams saņemt papildu vakcīnas devu. 

"Sagaidāms, ka iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem un pārējiem, kas pakļauti lielākam inficēšanās riskam, būs vajadzīga vēl viena balstvakcīnas deva. Šīs ir sabiedrības grupas, kuras visvairāk pakļautas smagas infekcijas riskam un, sniedzot tiem otro balstvakcīnu tagad, tiks ievērojami samazināts hospitalizāciju un nāvju skaits no Covid-19 nākotnē," norādīja ECDC direktore Andrea Ammona. 

Paziņojums no ECDC par otrās balstvakcīnas devu saņēmēju loku paplašināšanu, parādījās vien dažas dienas pēc tam, kad Pasaules veselības organizācija norādīja, ka Eiropā šobrīd tiek pieredzēts jauns Covid-19 vīrusa uzliesmojums.

ECDC arī pauda pārliecību, ka, visticamāk, tuvākajā laikā varētu palielināties gan saslimušo, gan hospitalizēto, gan arī mirušo skaits. Līdz ar to otrā balstvakcīna būtu veids, kā no uzliesmojuma pasargāt vismazāk aizsargātos. 

Vienlaikus minētajā paziņojumā Ammona norādīja, ka vairākās Eiropas valstīs jau jūlija sākumā par dominējošo kļuva omikrona varianta paveids BA.5. 

Saskaņā ar ECDC mājaslapā pieejamo informāciju, vairums Eiropas Savienības (ES) valstu jau  sākuši potēt atsevišķas iedzīvotāju grupas ar otro balstvakcīnas devu. Līdz pagājušajai nedēļai kopā ES valstīs otro balstvakcīnu saņēmuši jau vairāk nekā 16,5 miljoni iedzīvotāju jeb 5,1% no kopējās Eiropas populācijas. Kā norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas daļas vadītāja Ilze Arāja, Latvijā otro balstvakcīnas devu jūlijā, saņēmuši jau 25 cilvēki. Skaits pavisam nedaudz palielinājies kopš jūnija, kad to saņēma 17 cilvēki. 

Arāja portālam TVNET skaidro, ka šobrīd nav pamata domāt par otrās balstvakcīnas devas nepieciešamību vispārējai sabiedrībai. "Rekomendācijas izstrādā Imunizācijas valsts padome, un līdz šim pieņemtie lēmumi neliek domāt par balstvakcīnas nepieciešamību ārpus šobrīd ieteicamajām grupām," atklāj Arāja. Šobrīd sniegtās rekomendācijas no Imunizācijas valsts padomes (IVP) paredz, ka otrā deva rekomendējama imūnrepresētiem cilvēkiem vecumā no 12 gadiem, kā arī senioriem vecumā no 65+.

Vakcinācijas vadlīnijas
Vakcinācijas vadlīnijas Foto: SPKC

Taču, kā uzsver Arāja, šobrīd vēl ir par agru spriest, kā situācija izskatīsies rudenī. "Neviens nevar prognozēt, kā noritēs vīrusa izplatība vai kādi jauni vīrusa varianti varētu parādīties," viņa skaidro. Ņemot vērā klīnisko izpausmju atšķirības dažādiem Covid-19 vīrusa paveidiem, tagad izteikt ticamas prognozes, vai balstvakcīna būs rekomendējama plašākai sabiedrībai, ir pāragri.

Tādu pašu nostāju pauž IVP, kuri skaidro:

"Ne epidemioloģisku, ne medicīnisku iemeslu dēļ nav pamatojuma plašai sabiedrības daļai rekomendēt saņemt otro Covid-19 balstvakcīnas devu."

Vienlaikus IVP atgādina, ka pilnībā pabeigts vakcinācijas kurss un saņemta balstvakcīna ievērojami samazina smagas Covid-19 slimības gaitas, kā arī nāves iespējamību. 

Runājot par nākotnes prognozēm, IVP norādīja, ka šobrīd nevarot izteikt nekādas konkrētas prognozes, kad un kādi lēmumi varētu tikt pieņemti. "Par rekomendācijām rudens periodam, aicinām sekot aktuālajai informācijai. Šobrīd nav iezīmēts konkrēts datums nākošajai IVP sēdei, bet visticamāk tā notiks augusta sākumā/vidū," skaidroja institūcijā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu