Pēc Orbāna runas atlūgumu iesniedz tuva padomniece; nosauc to par "tīru nacistu tirādi" (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna nesenā uzruna Rumānijā izraisījusi sašutumu. Atlūgumu iesniegusi viņa ilggadējā padomniece un sabiedrotā Žuža Hegedīša, raksturojot Orbāna izteikumus kā "tīru nacistu tirādi", vēsta raidorganizācija BBC.

Orbāns sestdien ar runu uzstājās Rumānijas ziemeļu pilsētā Beile Tušnadā, kur vairums iedzīvotāju ir etniskie ungāri. Orbāns šajā pilsētā jau iepriekš izmēģinājis jaunas politiskās idejas vai ideoloģiskos virzienus - piemēram, 2014.gadā viņš tieši tur paziņoja, ka vēloties Ungārijā izveidot "neliberālo demokrātiju".

Šoreiz Orbāns paziņoja, ka eiropiešu sajaukšanās ar neeiropiešiem radot "jauktu  rasi" un ka valstis, kur tas noticis, "vairs nav nācijas". "Mēs varam sajaukties viens ar otru, bet mēs negribam kļūt par jauktu rasi," teica Orbāns.

Orbāna pretestība imigrācijai nav nekāds noslēpums, taču Hegedīša norāda, ka šoreiz viņa izteikumi esot pārkāpuši robežu. "Nezinu, kā jūs nepamanījāt, ka jūsu runa ir tīra nacistu tirāde, ko varētu būt sacerējis [Ādolfa Hitlera galvenais propagandists] Jozefs Gēbelss," ungāru portāls "hvg.hu" atreferē viņas atlūgumu.

Orbāna izteikumus kā "stulbus un bīstamus" nosodījusi arī Starptautiskā Aušvicas komiteja, kas pārstāv holokaustā izdzīvojušos, kā arī Ungārijas Ebreju kopienu federācija pieprasījusi tikšanos ar Orbānu.

Orbāna preses pārstāvis Zoltans Kovačs norādījis, ka Ungārijas premjerministra izteikumi medijos esot atspoguļoti neprecīzi - tie "ir panikā par pāris skarbākām frāzēm par imigrāciju un asimilāciju".

Orbāns Hegedīšai adresētā atbildes vēstulē raksta, ka "jūs labāk par visiem citiem zināt, ka mana valdība Ungārijā absolūti netolerē ne antisemītismu, nedz arī rasismu".

Hegedīša nāca klajā ar vēl vienu vēstuli, kurā rakstīja par saviem vecākiem, kuri Ungārijā pārdzīvoja holokaustu. Viņa uzsvēra, ka citi tika nogalināti, un iemesls tam ir tāds, ka daudzi cilvēki stāvēja klusu, kad politiķi sāka lietot naidīgu retoriku, norāda medijs "Politico".

Orbāna izteikumus kā "nepieņemamus" nopēlis Rumānijas ārlietu ministrs Bogdans Auresku.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu