Irākas parlamentā iebrūk protestētāji

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Irākas parlamenta ēkā, kas atrodas Bagdādes pastiprināti apsargātajā Zaļajā zonā, trešdien iebruka ietekmīgā šiītu garīdznieka Muktadas al Sadra atbalstītāji, protestējot pret premjerministra izvirzīšanu no konkurējoša politiskā bloka.

Policija šāva asaru gāzi, mēģinot atturēt simtiem protestētāju no ielaušanās Zaļajā zonā, kur atrodas valdības iestādes un ārvalstu vēstniecības, tomēr pūlis to izdarīja un iekļuva parlamentā.

Demonstranti klīda pa parlamenta ēku, vicinot valsts karogus, fotografējoties, dziedot un dejojot.

Šie protesti bija jauns izaicinājums ar naftu bagātajai Irākai, kas paliek ieslīgusi politiskā un sociāli ekonomiskā krīzē, neraugoties uz energoresursu cenu celšanos pasaulē.

Sadra bloks ieguva visvairāk balsu oktobrī notikušajās Irākas parlamenta vēlēšanās, bet neieguva vairākumu parlamentā, un deviņus mēnešus pēc vēlēšanām vēl nav izdevies izveidot jaunu valdību.

Premjerministrs Mustafa al Kadimi aicināja protestētājus "nekavējoties aiziet" un brīdināja, ka drošības spēki nodrošinās "valsts institūciju un ārvalstu misiju aizsardzību un novērsīs jebkādu kaitējumu drošībai un kārtībai".

Protestētāji sāka izklīst pēc divām stundām, kad Sadrs tviterī viņus aicināja to darīt.

"Reformu revolūcija, un netaisnības un korupcijas noraidīšana," tvītoja Sadrs, paužot atbalstu protestētājiem. "Jūsu vēsts ir sadzirdēta .. jūs esat terorizējuši korumpētos," viņš piebilda, aicinot demonstrantus noskaitīt lūgšanu "pirms drošas atgriešanās mājās".

Protestētāji bija pret premjera amata kandidātu Mohammedu al Sudani, kuru izvirzījis proirāniskais bloks "Koordinācijas ietvars". Šis bloks ir piesaistījis deputātus no ekspremjera Nuri al Maliki partijas un proirāniskās "Fatah alianses", kas ir bijušā paramilitārā grupējuma "Hashed al Shaabi" politiskais spārns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu