Video ⟩ Raidījums: LVM smagā tehnika Pokaiņu mežā izbraukā svētvietas un seno akmeņu krāvumus (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Pokaiņu mežs
Pokaiņu mežs Foto: Ekrānuzņēmums no LTV video

"Latvijas Valsts meži" (LVM) vēsturiskajā Pokaiņu mežā ar smago traktortehniku izbraukājuši svētvietas un vēsturisko akmeņu krāvumus, kurus arheologi vēl nav līdz galam izpētījuši, atsaucoties uz Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu "Dienas ziņas", vēsta portāls LSM.lv.

Par LVM darbošanos ir sašutuši gan vietējie meža pazinēji, gan arī eksperti, tā "Dienas ziņās" vēstīja Zemgales reģionālā televīzija.

Kā vēsta LTV, LVM sākuši veikt intensīvu saimniecisko darbību, izmantojot arī vidi nesaudzējošo smago traktortehniku. Viņi gan solījuši tūrisma infrastruktūru neaizskart, bet solījums netiek pildīts - kā vēsta raidījums, ar sūnām apaugušiem un uzreiz nepamanāmiem vēsturiskajiem akmeņu krāvumiem jau traktors brauc pāri.

"Tur tiešām ir kapu uzkalniņš, kas ir otrā, piektā gadu simtā, kad parasti tādus veido, kā arheologi saka – agrajā dzelzs laikmetā. Jebkurā gadījumā šis vēsturiskais pamatojums tur ir, un šādas agrārās sistēmas Latvijā ir diezgan maz apzinātas, noteikti būtu saudzējamas," Zemgales reģionālajai televīzijai sacīja vēsturnieks, arheologs Guntis Zemītis.

Kā LTV atklāja Pokaiņu meža bijusī gide un grāmatas "Pokaiņu mežs" autore Anita Biseniece, meža neskartajās vietās līdz šim atrasti ap 2000 seno akmeņu krāvumi. 

" Tur harvesters ir braukājis krustu šķērsu, viņš tās kaudzītes ir izmīcījis, pārbraucis pāri. Mums bija sarkanie mietiņi pie kaudzītes sasprausti, viņi visi ir pa gaisu aizgājuši," tā Biseniece.

Biseniece LTV skaidroja, ka 2009. gadā tika uzrakstīti apsaimniekošanas noteikumi, kas paredzēja – lai nesabojātu ko tādu, ko mēs vēl nezinām, šeit drīkst strādāt tikai ar rokas darba instrumentiem.

Kā atgādināja, LTV - meža izstrāde jeb koku ciršana Pokaiņu mežā ir paredzēta. Tāpat LVM paziņoja, ka no 1. augusta ieeja Pokaiņu mežā būs bez maksas.

"Plānojot mežistrādi, protams, mēs rēķināmies, ka mēs nebraucam pa takām. Ja tur ir jāšķērso un nav citu iespēju, tad to darām pa vienu vietu. Ja tajā vietā rodas kādi bojājumi, tad plānojam to salabot. Bet, plānojot saimniecisko darbību, mēs plānojam, lai mazinātu ietekmi uz apkārtni un apmeklētājiem. Mežs prasa rūpes un darbu, tāpēc te ir laiku pa laikam jāatgriežas un jāstrādā," skaidroja "Latvijas Valsts mežu" Zemgales reģiona meža apsaimniekošanas vadītājs Jānis Zitāns.

Plašāku LTV video sižetu par Pokaiņu mežu vari skatīties zemāk:

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu