Faktomāts ⟩ “Ledus daudz! Klimata pārmaiņu nav!” Attēls, kuru nav sapratuši daudzi (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio The Blue Marble data is courtesy of Reto Stockli (NASA/GSFC)

Sociālajos tīklos joprojām cirkulē attēls, kurā it kā no kosmosa redzama ar biezu un plašu ledus kārtu klātā Antarktika. Ļaužu ordas komentāros, protams, steidz komentēt, ka ledus tur ir gana, tāpēc globālā sasilšana, ledāju kušana un klimata pārmaiņas ir pilnīgas muļķības. Kaut nu tā būtu...

Lūk, daži populārākie ieraksti sociālajos tīklos, kas satur šo attēlu līdz ar nepatiesu apgalvojumu. Šeit, piemēram, ar ierakstu dalījušies 12,5 tūkstoši cilvēku, bet sirsniņu tam uzspieduši 140 tūkstoši cilvēku. Attēls ar zinātni izsmejošiem komentāriem bieži sastopams arī sociālajā tīklā “Facebook”, piemēram, šeit un šeit.

Daudzi sociālo tīklu lietotāji bez rūpīgākas informācijas izpētes un kritiskas acs šo attēlu uztvēruši kā pierādījumu tam, ka klimata pārmaiņas neeksistē. It kā tāpēc, ka attēlā ir redzams liels daudzums ledus. Acīgie sociālo tīklu lietotāji raksta, ka nekāda kušana attēlā redzama nav, tāpēc globālā sasilšana ir pilnīgas muļķības. Cits min, ka ziņās viņam melots, jo tur taču nekas nekūst. Savukārt vēl kāds uz attēlu skatās ar aizdomām, sakot, ka tas izskatās viltots.

Ne gluži viltots, bet mākslīgi izveidots gan, proti, šis attēls ir daļa no NASA datorprogrammā izveidotā zemeslodes attēla, kas balstīts uz informāciju no dažādiem satelītiem Zemes orbītā.

Antarktika
Antarktika Foto: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio The Blue Marble data is courtesy of Reto Stockli (NASA/GSFC)

Lai attēls izskatītos iespaidīgāks, kāds no viltus ziņu slavinātājiem to ir apgraizījis un pagriezis. Un patiesi! Ar kritisko domāšanu neapveltītam prātam izskatās tieši tā: “Daudz ledus, klimata pārmaiņu nav.”

Kāpēc NASA radīja šo attēlu? Lai ilustrētu jūras ledus daudzumu Arktikā un Antarktikā. Attēls ir balstīts uz 2005. gada datiem, kad ledus ziemeļu puslodē bija minimālajā daudzumā, bet Antarktikā – maksimālajā.

Arktika
Arktika Foto: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio The Blue Marble data is courtesy of Reto Stockli (NASA/GSFC)

Tātad attēls nav viena Antarktikas fotogrāfija no kosmosa, bet gan uz satelītu informācijas balstīta, datorprogrammā ģenerēta ilustrācija, secinājuši pasaules faktu pārbaudes un viltus ziņu apkarošanas giganti, to skaitā arī ziņu aģentūra “Reuters”.

Lūk reālāks attēls, kurā redzama Antarktika no satelīta 2020. gada februāra siltākajās dienās. Kūst – un kā vēl.

Antarktika
Antarktika Foto: EPA/Scanpix
Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu