Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Trīs karsti punkti

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Raimonds Krollis (pa kreisi)
Raimonds Krollis (pa kreisi) Foto: Kristians Putniņš/FK Auda

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā līdz ar Latvijas komandu piedalīšanos UEFA Eiropas kausu izcīņā (pašreiz - vairs tikai Konferences līgā) vairākas spēles ir pārceltas uz vēlāku laiku un, iespējams un cerams, būs pārceltas vēl kādas. Var radīt intrigu turnīra tabulā, parēķinot tā sauktos virtuālos punktus, taču tas nav jādara - turnīra tabulā tāpat ir trīs "karstie punkti".

Cīņa par titulu. "Valmiera FC" komanda bija atjaunojusi 7 punktu pārsvaru, taču tagad tas atkal ir 5 punkti un priekšā vēl 13 spēļu kārtas (plus pārceltās spēles). Titula īpašnieks RFS ne bez pūlēm viesos ar 2:0 uzvarēja FK "Tukums 2000/Telms" komandu, bet līderi valmierieši zaudēja punktus - neizšķirts 1:1 - viesos spēlē pret FK "Auda". Ar izcili gūtiem vārtiem šajā spēlē izcēlās gan 20 gadus vecais senegālietis Useinu Niangs (12 spēles un 3 gūti vārti Senegālas U20 izlasē) un 19 gadus vecais Kristers Penkevics.

FK "Auda" joprojām nav uzvarējusi kādu no līderu kvarteta komandām (četri neizšķirti un seši zaudējumi), taču spēle ar līderi apliecināja, ka "tā diena nav tālu" un ka "Audas" pretenzijas uz iekļūšanu pirmajā četriniekā nav tikai šķietamas (piemēram, tikai tāpēc, ka liepājniekiem ir mazāk aizvadītu spēļu).

Varbūt pirmā uzvara pār kādu no līderu kvarteta komandām būs jau 7.augustā tieši Liepājā?

Cīņa par Eiropas kausiem. Starp FK "Liepāja" un FK "Auda" jeb starp ceturto un piekto vietu turnīra tabulā ir tikai trīs punkti. Liepājniekiem ir par divām aizvadītām spēlēm mazāk, bet līdz mačam ar "Audu" viņi vēl 4.augustā savā laukumā tiksies ar BFC "Daugavpils" komandu. Tamaza Pertijas vadībā FK "Liepāja" virslīgā ir uzvarējusi tikai vienā no piecām spēlēm (ne bez pūlēm spēles galotnē ar 2:0 tika pieveikta Salaspils "Super Nova") - pārējās četrās spēlēs ir viens zaudējums un trīs neizšķirti. Nebija tālu no zaudējuma liepājnieki arī mačā ar FK "Metta", taču tajā pašā laikā varēja arī uzvarēt. Liepājas komanda pa īstam sāka spēlēt tikai tad, kad rezultāts kļuva draudošs - 0:2 (65.minūtē), bet pamatlaika beigās un kompensācijas laikā varēja arī izraut uzvaru. Liepājniekus pat vienas spēles ietvaros mētā kā pa viļņiem, un to sekmē arī krasās pārmaiņas komandas rindās (pirms dažām dienām prom - uz Podgoricas komandu Melnkalnē - devās arī viens no līdzšinējiem aizsardzības balstiem Marko Simičs). Skaidrs, ka spēle 7.augustā starp FK "Liepāja" un FK "Auda" neizšķirs ceturtās vietas likteni, taču abām komandām šai spēlei būs augsta likme.

Cīņa par vietas saglabāšanu virslīgā. Salaspils "Super Nova" komandas divas uzvaras pēc kārtas - šajā kārtā ar 3:2 pār Jūrmalas "Spartaku" - radīja intrigu arī cīņā par vietas saglabāšanu virslīgā. FK "Metta" paņēma punktu no liepājniekiem (metieši nav uzvarējuši jau 11 spēlēs pēc kārtas, bet tad vismaz nezaudēja), un katrs punkts tagad ir ļoti svarīgs, jo "Super Nova" atpaliek vairs tikai par 3 punktiem.

Tikai 3 punkti Salaspils komandu šķir arī no "Spartaka", kuram gan ir par vienu spēli mazāk, taču tajā punktus vēl ir jāgūst (ar FK "Liepāja"). Salaspils komandas panākumi lieku reizi apliecina, ka pareizs bija lēmums iekļaut virslīgā desmit komandas. Salaspils komandā vien ir 8-9 futbolisti, kuri diezin vai spēlētu virslīgā, ja tajā nebūtu desmit komandu. Piemēram, aizsargs Roberts Jaunarājs-Janvāris, kurš savulaik cerīgi debitēja Liepājas komandā, vēl divi aizsargi Roberts Zelmenis (arī savulaik debitēja virslīgā Liepājas komandā) un 18 gadus vecais Kristers Atars, pussargi Ričards Rullis un Jevgeņijs Miņins, pussargs Rihards Oziliņš (bija viens FK "Metta" līderiem)… Tas pats Marko Regža, kurš katrā no pēdējām divām spēlēm guva pa diviem vārtiem, RFS sastāvā netiek, tika aizdots Daugavpils komandai, bet šosezon guva 6 vārtus (karjeras rekords virslīgā - 7 vārti 2020.gada sezonā Daugavpils komandā). Viņa kontekstā pieminams arī Valerijs Ļizunovs, kurš no RFS aizdots dzimtās Daugavpils komandai.

Labāko klubu rīcība aizdot jaunos spēlētājus citiem klubiem vispār ir tikai apsveicama - lai viņi spēlē virslīgā, jo uz rezervistu soliņa neviens par meistaru vēl nav izaudzis.

Var nosaukt vairākus spēlētājus no "Spartaka" (Artūrs Ļotčikovs, Daniels Grauds, Deniss Meļņiks, Artūrs Ostapenko…) un Tukuma (Niks Sliede, Atis Ozols, Maksims Fjodorovs, Oskars Rubenis…) komandām, kuri ir vecumā no 18 līdz 22 gadiem un kuri stabili spēlē virslīgā, bet diezin vai visi no viņiem tajā būtu.

Iespējams, ka vairāki no minētajiem spēlētājiem neizmantos iespēju sevi apliecināt, iespējams, ka to izmantos citi, taču tas arī nav svarīgi, kuri tieši to izdarīt vai neizdarīs. Galvenais, ka šiem futbolistiem (arī FK "Metta" un Daugavpils komandas jaunajiem spēlētājiem) ir iespēja spēlēt pret spēcīgākajām Latvijas komandām, iespēja sevi apliecināt un tikai laiks rādīs, kuram pietiks talanta, uzņēmības un pacietības. Tāpēc vien lēmums iekļaut virslīgā 10 komandas jau ir attaisnojies.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu