Policija rosina uzrādīt jaunas apsūdzības par viltus vakcināciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policija divās lietās rosina prokuratūru uzrādīt apsūdzības par vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu viltošanu privātās medicīnas iestādēs Rīgā.

2021.gada oktobrī Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess saistībā ar prettiesiska labuma pieņemšanu un pieprasīšanu un par apzināti nepatiesas informācijas ievadīšanu e-veselības sistēmā, informēja policija.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Rīgā kādā privātā medicīnas iestādē e-veselības sistēmā tikuši ievadīti fiktīvi dati par Covid-19 vakcīnu saņemšanu. Šis noziegums izdarīts personu grupā un to izdarījuši divi medicīnas darbinieki - ārsta palīgs un medicīnas māsa, kā arī divas ar medicīnu nesaistītas personas - organizētājs un starpnieks. Policisti šīs personas aizturēja.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka noziegums izdarīts laikā no 2021.gada jūnija līdz decembrim. "Pakalpojumu pircējiem" medicīnas iestādē jāierodas nebija, personu dati tika nodoti medicīnas darbiniekiem, kuri veica datu ievadi e-veselībā.

Policijai ir informācija par sešiem iedzīvotājiem, kuri nelikumīgi ieguvuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātus, par vienu fiktīvu vakcinācijas sertifikātu samaksājot 400 eiro.

Savukārt 2021.gada novembrī sākts vēl viens kriminālprocess par līdzīgām darbībām citā privātā medicīnas iestādē Rīgā. Noziegumā bija iesaistīts viens medicīnas darbinieks - medicīnas asistents ar tiesībām veikt vakcināciju pret Covid-19 - un ar medicīnu nesaistīta persona - naudas nodošanas organizators.

Fiktīvi vakcinējamām personām bija jāpiesakās vakcinācijai konkrētā datumā un konkrētā vakcinācijas punktā, kur tika veikta atzīme par faktiski nenotikušu vakcinēšanu pret Covid-19. Viena fiktīva vakcinācijas sertifikāta izmaksas bijušas 250 eiro, un "vakcinējamai" personai, ierodoties medicīnas iestādē, šī nauda, ievietota šokolādes tāfelītes iepakojumā, bija jānodod medicīnas darbiniekam.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tādējādi ne mazāk kā divas personas nelikumīgi ieguvušas vakcinācijas sertifikātus.

Abās lietās fiktīvi iegūtie vakcinācijas sertifikāti ir anulēti. Vairākas personas, kuras fiktīvi ieguvušas vakcinācijas sertifikātus, taču sadarbojās ar policiju, tika atbrīvotas no kriminālatbildības.

Aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp visiem aizdomās turētajiem medicīnas darbiniekiem ir piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Abas lietas tagad ir nodotas Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai.

Jau ziņots, ka līdz šim vairākām personām piespriesti nosacīti cietumsodi lietās par iedzīvotāju fiktīvu vakcinēšanu pret Covid-19, piemēram, nesen Ekonomisko lietu tiesa divām personām, tostarp kādam veselības aprūpes sistēmas darbiniekam, piespriedusi nosacītus cietumsodus un sabiedrisko darbu lietā par fiktīvu vakcināciju pret Covid-19.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu